Exeter Engineering, een Amerikaanse producent van apparatuur voor het elektronisch sorteren, wassen en verpakken van verse voedselproducten, heeft een bijgewerkte versie van hun ID Technology-systeem gelanceerd, waarbij er gebruik wordt gemaakt van AI om paprika's automatisch te beoordelen en sorteren.

Het systeem gebruikt geïntegreerde camera's, verlichting en software om de paprika's te meten en te beoordelen op kleur, gewicht, grootte en vormafwijkingen. Dit werkt allemaal op basis van AI, zodat de gebruiker kan instellen wat de voorwaarden zijn. Er worden live afbeeldingen getoond van alle paprika's die over de band rollen, zodat gebruikers aanpassingen kunnen doen of de effecten van hun aanpassingen kunnen beoordelen.

"Met AI kunnen verpakkers aan snelheid en nauwkeurigheid winnen, vooral in vergelijking met oudere systemen," zegt Matt Lonczynski, sales engineer van Exeter Engineering. "We zien al nauwkeurigheids-percentages voorbij komen van 90%." 

De nieuwe mogelijkheden voor paprika's zijn slechts een onderdeel van de upgrades die zijn gedaan aan de ID Technology in de tweede grote release: versie 2.0. Er zijn ook hardwareverbeteringen, zoals een nieuwe camerakap en betere verlichting. "De nieuwe verlichting was van het grootste belang om afbeeldingen van voldoende kwaliteit te kunnen genereren, op basis waarvan de grootte en kwaliteit van de paprika's beoordeeld kunnen worden," zegt Boomer Batchman, president van Exeter Engineering. "Met betere afbeeldingen in zowel zichtbare als infrarood lichtspectrums zorgt AI voor nauwkeurigere resultaten."

Oculus 1300 compact 3-drop-sorteerder en een voorbeeld van ID Technology 2.0 voor aardappelen

Aardappelen
Het ID Technology-systeem is al meer dan een jaar in gebruik en levert nauwkeurigheidspercentages van 95% op bij sommige verpakkingslijnen. De nieuwe versie 2.0-hardware, in combinatie met een upgrade van de software, stelt aardappelverpakkers nu voor de keuze om AI in te zetten voor differentiatie tussen drie of meer kwaliteitsniveaus. Ze kunnen ook de nieuwe functie 'classificering van ernst' gebruiken, waarmee gebruikers kunnen aangeven hoe ernstig de afwijkingen zijn en producten in verschillende categorieën kunnen indelen.

"Met 'classificering van ernst' heeft ID Technology nog een unieke functie te pakken," zegt Lonczynski. "Het levert een nauwkeurige controle op, die normaal gesproken pas mogelijk was als een gebruiker al jarenlange ervaring had. Nu is dit geautomatiseerd."

Zoete aardappelen
Exeter Engineering test momenteel nog een andere nieuwe versie van de software van ID Technology, waarmee zoete aardappelen gesorteerd kunnen worden. Ze hopen dat deze optie in de herfst van 2022 op de markt komt.

Andere (kas)groenten
"Door gebruik te maken van een systeem op basis van AI kunnen verpakkingsfaciliteiten besparen op zowel tijd als geld," zegt Batchman. "ID Technology biedt betrouwbaarheid en consistentie en doet dat sneller en efficiënter dan oudere systemen, waarbij er nog zwaarder werd geleund op de vaardigheden en ervaring van de gebruiker. Onze aardappelklanten willen na een jaar of anderhalf jaar een rendement zien op hun investering. We denken dat we vergelijkbare resultaten kunnen behalen voor paprika's, komkommers en de andere producten waar we nog mee bezig zijn."

Dit scherm toont de nauwkeurigheid van verschillende afwijkingen. Er is maar één scherm nodig voor de interface van ID Technology 2.0.

Voor meer informatie:
Boomer Batchman
Exeter Engineering
Tel: +1 (559) 592-3161
bbatchman@exetereng.com 

Matt Lonczynski
Exeter Engineering
Tel: +1 (559) 592-3161
mlonczynski@exetereng.com 
www.exeterengineering.com/