Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Zeker als telers scherminstallaties óók inzetten om beter klimaat te maken”

Kansen met scherminstallaties in foliekassen?

Tholen – Wie tegenwoordig Gerrit Drankier belt, heeft dikke kans dat hij opneemt met: ‘Hola, cómo estás?’ Gerrit woont inmiddels namelijk anderhalf jaar in het zuidoosten van Spanje. Een huis had hij er al wat langer. Gerrit heeft met zijn emigratie zijn ruim veertig jaar ervaring in de tuinbouwschermen mee naar Spanje genomen. Die kennis zet hij nu in voor Spaanse telers. Hij heeft hen een speciaal schermsysteem te bieden, waarover hij en zijn werkgever SchermNed erg enthousiast is. Het gaat om het ValkPoly+ systeem.


Jack van der Voort en Gerrit Drankier

Klimaatscherm
In Spanje komt Gerrit veel foliekassen tegen, zoals dat eigenlijk overal buiten de bekende hightech glastuinbouwgebieden nog vaak het geval is. Het is daarmee een enorme markt. “Jack wilde iemand die namens SchermNed die markt kan benaderen. Vanuit Nederland is er een mooi pakket met onder meer ook een speciale aandrijfmotor voor in foliekassen beschikbaar. Scherminstallaties kom je in foliekassen echter nog maar weinig tegen. Ik, en met mij veel Nederlandse partijen getuige de systemen die er al zijn, geloven in de mogelijkheden voor schermen in foliekassen.”

Gerrit is in maart dit jaar begonnen met werken voor SchermNed. “Ik ben eigenlijk al mijn hele leven overtuigd van de mogelijkheden die een klimaatscherm telers biedt. In Nederland spreken we veel van energieschermen, maar ik heb het graag over klimaatschermen. Telers moeten volgens mij een scherm juist ook inzetten om klimaat te maken, ook in foliekassen.”

Scherpte zonlicht wegschermen
In onder meer Afrika kent Gerrit wel situaties waar al wat vaker schermen in foliekassen worden ingezet. “Daar heb je in Kenia en Ethiopië bijvoorbeeld veel chrysantentelers waar een scherm echt nodig is om een korte dag te maken. Telers schermen daar het scherpe licht voor behoud van goede bloemen weg. In Spanje zie je het maar weinig voor sierteelt. Wel iets meer in de vruchtgroenten. Telers trekken er regelmatig zelf een scherm in, maar dan zonder automatische aandrijving en dergelijke. Ook niet alle kassen zijn daarvoor nu geschikt.”

Montagegemak
Een jonge Gerrit begon als monteur van scherminstallaties. Later werd hij onderaannemer en tegenwoordig is hij bekend in de markt als verkoper en adviseur van scherminstallaties en insectengaas. “Ik zie vanuit mijn ervaring snel hoe ik in een kas ‘iets beweegbaars’ kan krijgen.” Hij denkt even diep na en herinnert zich al eind jaren negentig een foliekas met daarin een scherminstallatie op Mallorca. “Ja, de kunst van het in een kas krijgen van een geschikte scherminstallatie, die versta ik wel. Vroeger ging je op wat ijzeren onderdelen en polyesterdraad. Daarmee installeerde je dan een scherm. Vandaag de dag gaat dat een stuk eenvoudiger en is er technisch veel meer mogelijk.”

Het ValkPoly+ systeem, waarmee SchermNed kansen ziet in onder meer Spanje, maakt de installatie van een scherm in een foliekas makkelijker. “Het systeem is heel flexibel en vooral makkelijk te monteren. Variabele klemmetjes en beugeltjes helpen daar bijvoorbeeld bij. Het is allemaal goed doordacht en dat levert voordeel op bij montage. Ondertussen is het kwalitatief nog steeds een heel goede scherminstallatie.”

Omdat foliekassen geen traliespanten hebben, is er een alternatief ophangsysteem uitgedacht bij het ValkPoly+ systeem. Ook houdt het systeem rekening met de lagere belastbaarheid van de kopgevels in een foliekas. Op de foto v.l.n.r.: draadgeleideblokje, profiel en vorm profiel

Kijk naar kwaliteit
Gerrit is samen met SchermNed van mening dat er nog veel winst te behalen valt met scherminstallaties in foliekassen. “Je kunt er veel meer mee dan telers nu nog vaak doen. Als telers verder kijken dan de scherpte van het licht wegschermen, dan kunnen zij een scherminstallatie goed terugverdienen. Daar ben ik van overtuigd. Een scherm kan bijvoorbeeld ook helpen het kasklimaat iets te koelen en het seizoen te verlengen. Daarmee kunnen telers producten van nog betere kwaliteit telen.”

De ervaren schermspecialist wijst erop dat tien jaar terug ook in hightechmarkten zoals Nederland en België er nog veel geleerd werd over de inzet van schermen. “Ik kan mij nog herinneren dat een teler eens, ondanks de aanwezigheid van een dubbel scherm in de kas, alsnog het kasdek ging coaten. Sommigen keken daar raar van op, maar hij had het slim gezien. De teler voorkwam neusrot met de ingreep, leverde iets op productie in, maar won veel meer op kwaliteit.”

Voorbeelden
Zoals telers in glazen kassen inmiddels niet meer om schermen heen kunnen, zo kan dat ook in foliekassen, wil Gerrit met het voorbeeld maar zeggen. “Je ziet inmiddels al wel de eerste folietelers met kassen in Spanje die met scherminstallaties naar Nederlands model werken. Soms trekken ze ook al diffuus schermdoek in, met daarboven op nog coating op de kas. Andere telers zullen gaan zien wat hierdoor bij die telers mogelijk is.”

Op gaas, nog een product waarmee ze bij SchermNed overweg kunnen, zet men voor de foliekassenmarkt minder specifiek in. “Met de systemen voor gaas waarmee ze hier werken, bieden wij met onze geconvectioneerde gaassystemen technisch nu weinig toegevoegde waarde.” Eerst maar eens meer schermen. “Jack heeft gelukkig meer geduld dan ik”, lacht Gerrit. “Alle lijntjes zijn uitgezet, wij hebben een busje hier rondrijden en onze naam kenbaar gemaakt. Elke dag leer je bij. We zijn druk bezig voet aan de grond te krijgen. Wij hebben mooie systemen te bieden. Ik weet zeker dat als je iets moois in deze markten weglegt, de teler ziet wat het oplevert en je ook nog goede lokale service kan aanbieden, dat je dan bestaansrecht hebt, ook op deze markt.”

Voor meer informatie:
Gerrit Drankier 
SchermNed B.V.
Tel.nr. internationaal: +31 (0)6 17 980 388
Tel.nr. Spanje: +34 695 273 774
[email protected]  
www.schermned.nl