Uit de oude doos: Van der Staay, van Rotterdam naar Barendrecht

Het was in 1946 dat de heer Willem van der Staay zijn groothandel in groenten en fruit op de markt in Rotterdam begon. "We stonden op de kleine markt", zo weet Dammis van der Staay, 35 jaar oud, zich nog te herinneren. Voordat de markt van het Noordplein naar de Spaanse Polder verhuisde was Dammis enkele maanden in dienst bij zijn vader. Zijn vier jaar oudere broer Ad werkte toen reeds in het bedrijf. "In de Spaanse Polder hebben we maar een paar jaar gewerkt. In die beginperiode kregen we contacten met het grootwinkelbedrijf. We moesten gaan kleinverpakken. Voor ons bedrijf werd de Spaanse Polder al spoedig te klein. In 1978 verhuisde de afdeling supermarkten naar Barendrecht. De eigenlijke groothandel bleef in de Spaanse Polder, maar na 2 jaar ging de afdeling supermarkten weer terug, omdat de locatie daar voor ons uitgebreid werd. Echter na drie jaar werd ook deze ruimte weer te klein, zodat in 1983 besloten werd het gehele bedrijf naar Barendrecht te verplaatsen. We konden daar over een ruimte van 2000 m2 beschikken. Zelfs deze ruimte werd weer te klein, zodat de directie besloot om een geheel nieuw pand in gebruik te gaan nemen." Het huidige pand, 3700 m2, werd in 1987 betrokken. Het staat op het handelscentrum Z.H.Z. te Barendrecht.

Manager Dammis van der Staay ziet het wel zitten

Het steeds toenemend ruimtegebrek was het directe gevolg van leveranties aan het grootwinkelbedrijf. Daarnaast begon Van der Staay met de opzet van eigen groente- en fruitwinkels. Onder de naam Van der Staay opereren nu 34 winkels. Verder werd een keten van 6 winkels die onder de naam Disvers zaken deed overgenomen.

In het koelhuis wordt van palletstellingen gebruikgemaakt

De winkels zijn in een aparte BV ondergebracht en hebben een andere directie. In totaal werken daar meer dan 200 personen. De grootste winkel draait een omzet van ƒ 1,6 miljoen per jaar. De meeste winkels liggen in de randstad, van Leiden tot Breda. Nog steeds wordt het aantal uitgebreid.

De heer van Wijngen (links) vervoert de buitenlandse handel voor Van der Staay (rechts)

In 1982 werd een begin gemaakt met de im- en export en de transitohandel. Deze afdeling staat onder beheer van de heer Jaap Elbers. Hoofzakelijk worden groenten en fruit uit Frankrijk geïmporteerd en naar Frankrijk gaan vooral veel appelen en peren van het Zuidelijk Halfrond. Een specialist is men in grapefruit. Ondertussen werd in Rijssel een filiaal opgericht onder de naam Fruti Gold. Dit filiaal staat geheel onder Frans management. Er werken 7 personen.

Een vracht verse peen uit Spanje

In 1985 ging Ad van der Staay naar Spanje. Het bedrijf had in de provincie Tarragona 60 ha prima tuinbouwgrond gekocht. tevens vestigde men daar een pakhuis met kantoren. "Met mijn broer Ad zijn nog meer Nederlandse tuinders meegegaan, die nu in het bedrijf werken. We kweken er hoofdzakelijk andijvie, spitskool, bospeen, bleekselderij, bloemkool en vroege aardappelen, Alpha's en andere geelvlezige rassen. Ook prinsessenbonen telen we en snijbonen, maar deze groeien in de kassen. De afzetgebieden van onze Spaanse producten zijn Spanje, Frankrijk en Nederland. Volgend jaar verpakken we ook zelf tomaten en paprika. Van der Staay Productiva is nog een heel jong bedrijf met goede uitbreidingsmogelijkheden. Het vervoer van en naar Frankrijk en Spanje hebben we in het verleden geheel in handen gegeven van het transportbedrijf van Wijngen te Barendrecht," zo besluit de heer Dammis van der Staay.

Bron: Primeur 11 - Jaargang 02 - 26 februari 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven