Financiële risico beoordelen voor vertical farms: Hoe hoog is hoog genoeg?

Er is nieuw onderzoek uitgevoerd naar de financiële positie van een vertical farm, door de risico's te beoordelen op basis van onnauwkeurige waarschijnlijkheid. Zoals wordt vermeld in het rapport hebben "telers en wetenschappers behoefte aan een uitgebreide economische analyse van vertical farming."

Onderzoekers Francis J. Baumont de Oliveira, Scott Ferson, Ronald A. D. Dyer, Jens M. H. Thomas, Paul D. Myers en Nicholas G. Gray hebben ontdekt dat eerdere pogingen daartoe zijn mislukt door een gebrek aan geldige en beschikbare gegevens. Ze benadrukken dat "bestaande onderzoeken geen inzicht bieden in de risico's en onzekerheid die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsplanning."

Daarom hebben ze besloten de uitdaging aan te gaan en hebben ze verschillende farms geanalyseerd, om de variabelen en risico's voor vertical farming in kaart te brengen. Afhankelijk van de verschillende markten, systemen, producten en distributieketens waren de resultaten vrij duidelijk.

Britse vertical farm Jones Food Company

Wat zijn de kansen en risico's?
Om de variabelen te kunnen beoordelen werden de risico's en kansen in kaart gebracht. Daaruit bleek dat de kans om te falen vrij hoog was. Dit heeft te maken met problemen op het gebied van cashflow, arbeidskosten, kennis, inefficiëntie, lage winstmarges, investeringsbronnen, regelgeving, apparatuurdefecten en slechte beslissingen op het gebied van prijzen, gewasselectie en locatie.

Aan de andere kant zijn er ook innovaties ontstaan binnen de sector om precies die problemen het hoofd te kunnen bieden. Daardoor wordt de economische situatie juist weer beter en ontstaan er verschillende nieuwe kansen. Het rapport refereert aan een vertical farm in Japan die de teeltkosten heeft weten te verlagen door de teeltmethodes, arbeidskosten en energie-efficiëntie te verbeteren. Tegelijkertijd hebben ze hun jaarlijkse verkopen weten te verhogen.

Dat betekent dat er verschillende kansen ontstaan als we door het hele proces heen gaan en diverse factoren aanpakken, zodat de efficiëntie groter wordt en de kosten lager.

Resultaten
Om financiële levensvatbaarheid vast te kunnen stellen, moet er vergelijkbare data beschikbaar zijn die wetenschappelijk gevalideerd zijn. Volgens de onderzoekers is het grootste obstakel nu een gebrek aan kennis over het opzetten van een efficiënte vertical farm. Praktijkvoorbeelden met duidelijke winstmarges zijn nodig om in de toekomst te kunnen aangeven of vertical farms al dan niet winstgevend kunnen zijn.

Klik hier om het volledige onderzoek te lezen

Bron:
Baumont de Oliveira, F.J.; Ferson, S.; Dyer, R.A.D.; Thomas, J.M.H.; Myers, P.D.; Gray, N.G. How High Is High Enough? Assessing Financial Risk for Vertical Farms Using Imprecise Probability. Sustainability 2022, 14, 5676. https://doi.org/10.3390/su14095676 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.