Jacob van der Sluis (Ned Services Lda) over zaken doen in terughoudend Portugal

Tholen - Hij woont er al 35 jaar maar zakendoen met Portugezen is, hoewel het wel beter wordt, nog altijd niet gemakkelijk, vertelt Jacob van der Sluis. Samen met zijn vrouw Jos bouwden ze er hun avontuurlijke bestaan op. De laatste jaren probeert Jacob Portugese producenten te motiveren om de export van met name citrus en avocado te verbeteren en de handel met onder andere Nederland op gang te brengen.

‟Via Portugese vrienden in Nederland leerden we Portugal kennen. Na een paar vakanties zijn we in 1987 geëmigreerd.” Een avontuur, laat Jacob weten in het augustusnummer van vakblad Primeur. ‟In het begin woonden we in Santarém, midden Portugal. Daar ben ik begonnen met de import en distributie van onder andere vee en agrarische producten. Mijn vrouw begon als accountant een eigen kantoor Nedergeste Lda voor onder andere Nederlandse ondernemers met investeringen in de landbouw, bloemen en groenteteelt.  Door de toename van investeringen aan de zuidwestkust en in de Algarve zijn we na 20 jaar verhuisd naar Loulé. Daar wonen en werken we nu 15 jaar.”

Ned-Services Lda is een accountantskantoor met een consultancytak waarin Jacob actief is. Hij adviseert de laatste jaren vooral bedrijven die willen investeren in avocado en citrus. ‟Ik probeer Portugese producenten te motiveren om de export van met name citrus en avocado te verbeteren. Het gaat om topproducten met een te laag profiel op de Europese markt. Citrus is meer geschikt voor de handel, export. Avocado voor export en lokale productie. De meeste investeerders zijn Nederlandse ondernemingen in de bloementeelt, onder meer Florensis, Van Schie, Cresco, Van Eyck maar ook in groenten en fruit, zoals Atlantic Growers en Marc van Steenoven. Wij hebben ook Portugese, Duitse en Belgische klanten in de AGF-sector.”

‟Het is niet gemakkelijk om tot zaken te komen met Portugezen. Portugezen zijn afwachtend, voorzichtig, je moet vertrouwen winnen. Een echte dialoog is lastig. Portugezen zijn terughoudend.
Ik vind wat dit betreft dat Portugezen ook wel eens wat meer hun nek mogen uitsteken en vertrouwen geven. Met de jongere generatie gaat het steeds beter.

Met Nederlanders is het gemakkelijker zaken doen. Nederlanders zijn meer ondernemer, hebben over het algemeen veel meer kennis van zaken en werken binnen een bestaand netwerk van vraag en aanbod en kijken alsmaar vooruit naar de dag, week of jaar van morgen. Dat zit Portugezen niet in het bloed, behalve in de industriële sectoren van Noord-Portugal die beter dan in de land- en tuinbouw gewend zijn over de grens te kijken.”

Als er iets is dat Jacob als Nederlander van de Portugezen heeft geleerd en overgenomen is het: komt tijd, komt raad. Ook houdt hij erg van hun geschiedenis en literatuur, beide heel interessant ook voor Nederlanders om zich in te verdiepen.

Het meest geleerd heeft hij van één bepaalde Portugees. ‟Mijn beste compagnon was een boer, analfabeet, met een geheugen als een olifant. Ik noteerde alles, hij niet. Alles zat in zijn koppetje. Signeerde cheques met een duimafdruk. Een hele kiene zakelijke man met een groot hart en een gigantisch netwerk. Als vondeling grootgebracht door een welvarende familie en gestorven als multimiljonair door grond te winnen aan de rivier voor de verbouw van rijst. Kon dag en nacht bij hem terecht. Hij heeft zijn bezittingen geschonken aan de kerk. In het niets begonnen, in het niets geëindigd.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 7/8, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven