Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinder nog niet eerder zo negatief

Het vertrouwen dat glastuinbouwondernemers in hun bedrijf hebben, is in het tweede kwartaal van 2022 sterk gedaald. De vertrouwensindex van Agrimatie daalde 20 punten waarbij deze op -13 punten kwam. Dit is de laagste stand sinds de vertrouwensindex wordt bijgehouden. Daarnaast is het ook de sector met het laagste vertrouwen van alle land- en tuinbouwsectoren.

De stemmingsindex daalde 25 punten ten opzichte van de vorige meting in het derde kwartaal van 2021, waarbij deze in het tweede kwartaal van 2022 op een niveau van 14 punten uitkomt. Ook de verwachting van ondernemers voor de middellange termijn (2 à 3 jaar) daalde sterk (-16 punten). De stemmingsindex en de verwachting voor de middellange termijn vormen samen de Agro Vertrouwensindex.

De Agro Vertrouwensindex in de glastuinbouwsector is ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 met 20 punten gedaald naar -13 punten. De index ligt hiermee ver onder de Agro Vertrouwensindex van de totale land- en tuinbouw, die op 2 punten staat. Ook is de index aanzienlijk lager dan het langlopende gemiddelde van de glastuinbouw van 15 punten.

De stemmingsindex, die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft, is in het tweede kwartaal van 2022 sterk geslonken. De index moest 25 punten inleveren. Toch zijn er nog altijd meer ondernemers positief dan negatief over de huidige situatie op het bedrijf; de index staat nu op 14 punten. Wel ligt dit onder het langlopende gemiddelde van de sector van 20 punten.

Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden zijn tuinders ronduit negatief gestemd. De conjunctuurindex terugkijkend is ruim 32 punten gedaald tot een niveau van -25. De onderliggende indicatoren werden allemaal minder goed beoordeeld dan de vorige meting van drie kwartalen eerder. De index die de kosten aangeeft, staat op het laagste niveau sinds de index wordt bijgehouden. Omdat ook de productie achterblijft en de opbrengstprijzen minder goed worden beoordeeld, daalde de index sterk.

Ondernemers schatten hun economische bedrijfssituatie op de middellange termijn (2 à 3 jaar) wederom sterk negatiever in dan bij de meting in het 3e kwartaal van 2021. De index daalde met 16 punten naar -33. Glastuinders zijn hiermee de pessimistische sector voor de middellange termijn. De huidige index ligt dan ook een stuk lager dan het langlopende gemiddelde van 10 punten voor deze sector.

Ook op de wat kortere termijn zijn ondernemers in de glastuinbouw negatief gestemd. De index die ondernemers 12 maanden vooruit laat kijken daalde dit keer met 15 punten tot ver onder het nulpunt: -37 punten. De index ligt hiermee zelfs lager dan het niveau gemeten rondom het uitbreken van de coronacrisis in het eerste kwartaal van 2020. Over de gehele breedte werden de indicatoren slechter beoordeeld dan bij de vorige meting drie kwartalen geleden. Naast stijgende kosten verwachten ondernemers eveneens een lagere productie en lagere opbrengstprijs.

Bron: Wageningen University & Research 

Publicatiedatum: