Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Harde techniek laat zich van zachtste kant zien

Tholen - FruitMasters heeft er sinds kort vijf nieuwe arbeidskrachten bij op de verpakkingsafdeling. Ze zeggen geen gedag en hebben geen gevoel voor humor. Wel zijn ze erg goed in hun werk. Dankzij de caseloaders van Robertpack is het nu mogelijk om tot wel 75 verpakkingen per minuut in een krat te leggen, met behoud van kwaliteit.

“Bij FruitMasters houden we altijd onze ogen open voor nieuwe ontwikkelingen. Vooral het automatiseren van arbeidsintensieve werkzaamheden heeft onze aandacht,” vertelt Manager Operations Freek Versteeg in het juninummer van vakblad Primeur. “Het verpakken van zachtfruit is zo’n arbeidsintensief proces met een redelijk hoge capaciteit. Het kan belastend werken en is minder in trek. Er heerst sowieso krapte op de arbeidsmarkt. Innovatieve oplossingen zijn dan ook meer dan welkom.”


De verpakking wordt door de robot als het ware opgezogen met behulp van zuignappen

Met het oog op het toenemende gebruik van robotsystemen, ontstond bij de afzetcoöperatie de vraag of robotisering ook mogelijk is voor zachtfruit. “Zachtfruit is natuurlijk enorm gevoelig,” vult Technical en Development manager Jeffrey Verschoor hem aan. “Daar moet voorzichtig mee worden omgegaan, wil je beschadigingen voorkomen. Toch kan met behulp van robotisering efficiëntie behouden blijven en ook op het vlak van kwaliteit een continuïteit worden bereikt. De techniek had zich alleen nog niet eerder in de zachtfruitsector bewezen. Robertpack ging de uitdaging vol vertrouwen aan. Toegegeven, er waren binnen FruitMasters best wat mensen sceptisch. Een robotsysteem kan toch nooit zo zachthandig omgaan met het product als mensenhanden? Het tegendeel is bewezen. De caseloader behandelt het product zelfs vriendelijker dan mensenhanden.”

De beweging van de robot voor het oppakken en neerleggen van schalen is namelijk zo geprogrammeerd, dat beschadigingen aan het product worden vermeden. “Doordat er geen abrupte bewegingen gemaakt worden, is het mogelijk de verpakkingen zo zacht en soepel mogelijk in een krat of doos te plaatsen. Dat krijg je met mensenhanden eigenlijk nooit helemaal voor elkaar.”

Verpakkingslijn optimaliseren
Robertpack is al 45 jaar actief in het ontwikkelen en integreren van robotsystemen voor toepassingen als pakken, verpakken en palletiseren. Het bedrijf leverde FruitMasters vijf robot caseloaders. Deze werden aangesloten op de bestaande verpakkingslijnen van topsealschalen voor zachtfruit. “FruitMasters was voor hun zachtfruitafdeling op zoek naar mogelijkheden om het laatste onderdeel van de verpakkingslijn te automatiseren. Tot dat moment pakten de medewerkers de kratten en dozen zelf vanaf een stapel, vulden deze handmatig met de gevulde topsealschalen en plaatsten de volle kratten en dozen vervolgens weer op een pallet. Aan ons de vraag om dit proces te optimaliseren en efficiënter te maken,” legt Eddy Oldeman van Robertpack uit.

De accountmanager leidde het project en is net als FruitMasters trots op het eindresultaat. “Een medewerker plaatst lege kratten of dozen in stapels op de invoerbaan. Daarna zorgt een automatische ontstapelaar ervoor dat er telkens één doos of krat per keer in de baansectie van de caseloader wordt geplaatst. In de caseloader worden de kratten of dozen door een robot gevuld,” zo omschrijft Eddy het proces. “Maar niet voordat het etiket van de schaal is gecontroleerd. Hiervoor hebben we op vraag van FruitMasters de caseloaders uitgerust met camerascanners. Na het vullen, sluiten, wegen, controleren en labelen worden de etiketten op de schalen gecontroleerd. Klopt het etiket niet, dan wordt de schaal automatisch uit de lijn genomen. Heeft de schaal het juiste etiket, dan gaat deze verder richting het oppakpunt van de robot.”

Diverse programma’s en beladingsprogramma’s
Voor het oppakken en neerleggen van de verpakkingen is gekozen voor een deltarobot van Fanuc. Deze grijpers zijn door Robertpack in eigen huis ontwikkeld en afgestemd op de eigenschappen en vele verpakkingsformaten van FruitMasters. Eddy: “Het is bijvoorbeeld mogelijk om bij de signalering van elke schaal al te bepalen op welke positie deze in een krat of doos wordt geplaatst. Ook is in te stellen hoeveel schalen en lagen er in een krat of doos gaan. Specifiek voor FruitMasters is er bovendien een module toegevoegd die het mogelijk maakt om vellen tussen de lagen toe te passen. Het wisselen en aansturen van de programma’s en beladingspatronen gebeurt via een makkelijk te bedienen touchscreen. En mocht er een storing optreden, dan kunnen we snel en op afstand support verlenen.”

De verpakking wordt door de robot als het ware opgezogen met behulp van zuignappen. Omdat het zachtfruit van FruitMasters in verschillende topseals wordt aangeboden, is gekozen voor twee formaten grijpers. De caseloaders worden inmiddels gebruikt voor het oppakken van zowel kleine als grote schalen. Denk aan schalen van 125 gram voor het verpakken van blauwe bessen, frambozen of bramen tot een grotere aardbeienverpakkingen van 400 of 500 gram. “De caseloaders werken boven verwachting,” merkt Freek op. “Sinds mei zijn we operationeel. Dat was soms best even schakelen zo midden in het aardbeienseizoen, maar het is gelukt. Zelfs boven verwachting. We hebben ingezet op 65 verpakkingen per minuut en zitten nu op een capaciteit van 75 verpakkingen per minuut. Het mooie is ook dat de medewerkers die in het begin moesten wennen aan het idee, nu juist vol trots naast de caseloaders staan. Onze nieuwe krachten zijn volledig geaccepteerd.”


De caseloaders worden bij FruitMasters gebruikt voor het oppakken van zowel kleine als grote schalen

Uniek in de zachtfruitsector
Het overtuigen van FruitMasters dat de caseloaders zo’n delicaat product als zachtfruit kunnen verwerken was voor Robertpack toch wel de grootste uitdaging. Eddy: “Hiervoor hebben wij in het voortraject een realistische test met het product van de klant gedraaid in onze vestiging in Zwolle. Dit project combineert Robertpack’s techniek en de wensen van de klant volledig.” Freek beaamt dit: “We zijn het project echt samen aangegaan, wat tot dit succes heeft geleid. Het levert ons een ware efficiëntieslag van het verpakkingsproces op met behoud van kwaliteit. Verdere stappen in het volledig automatiseren van het productieproces zijn gezet. Tot slot is deze innovatie uniek voor de zachtfruitsector. Daar zijn we maar wat trots op.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
FruitMasters
j.verschoor@fruitmasters.nl
f.versteeg@fruitmasters.nl
info@fruitmasters.com
www.fruitmasters.com

Robertpack
e.oldeman@robertpack.nl
www.robertpack.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven