Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Matteo Lucchini

"Er is een generatiewisseling gaande in de Italiaanse tuinbouw"

Hoewel Italië een lange tuinbouwtraditie heeft, heeft de sector moeite om de huidige uitdagingen aan te gaan waarmee telers worden geconfronteerd. In tegenstelling tot enkele andere Europese landen, heeft Italië niet veel hightech in huis voor de tuinbouw, vooral omdat het klimaat gewoon gunstig is voor veel soorten gewassen.

Toch zijn er de laatste tijd veranderingen merkbaar, mede doordat veel delen van de Italiaanse voedselvoorzieningsketen verstoord raakten vanwege Covid en daarna ook onder invloed van de stijgende energie- en kunstmestprijzen. En nu dwingt de toenemende watercrisis de hele groentesector naar oplossingen op zoek te gaan. Teelt op water lijkt een antwoord op die vraag te zijn, aangezien dergelijke oplossingen gemiddeld tot 70% water besparen dankzij recyclingsystemen. Een positief neveneffect van het verminderde waterverbruik is ook de lagere behoefte aan meststoffen. 

Generatiewisseling
Het is in deze context dat Lucchini een partnerschap aanging met het Israëlische Tapkit om Italiaanse middelgrote bedrijven te ondersteunen bij het opzetten van hydrocultuursystemen. Idromeccanica Lucchini heeft meer dan 75 jaar ervaring in de kassenbouw. "Italiaanse telers zullen hydroponcis omarmen", zegt Matteo Lucchini. "Er is een generatiewisseling gaande bij veel tuinbouwbedrijven. Deze nieuwe, jongere mensen zijn zich meer bewust van de problemen die met klimaatverandering te maken hebben, en ze willen de dingen meteen ook goed doen."

Tapkit biedt sinds 2000 hydrocultuuroplossingen aan. "In Israël is het waterprobleem al jarenlang een uitdaging voor telers. Daar passen we al geruime tijd waterbesparende systemen toe", zegt Uzi Teshuva van Tapkit, tweede generatie van een telersfamilie. "Toen we zagen dat we niet alleen water bespaarden, maar ook producten van zeer hoge kwaliteit oogstten, we makkelijker de voedselveiligheidsvoorschriften konden navolgen en 4 tot 6 keer meer productie per vierkante meter hadden, begrepen we dat dit de toekomst voor ons was."

De samenwerking tussen de twee bedrijven begon in de eerste helft van 2022 toen ze hun systeem naar Peru exporteerden. "Het klimaat daar is vergelijkbaar met dat van Italië, dus het was de perfecte proeftuin voor onze oplossing." Tapkit is een hydrocultuursysteem van 500 m² dat bijvoorbeeld meer dan 130.000 slakroppen of 8 ton verse kruiden per jaar kan produceren. Tapkit is uitgerust met i-Droponics, een mobiele app die telers begeleidt om binnen 4 maanden alles te leren over de hydrocultuur. 

De verandering in de supply chain brengen
"De Italiaanse economie is grotendeels gebaseerd op middelgrote bedrijven en dat zie je ook in de tuinbouw. Er zijn natuurlijk heel wat grote spelers, maar er zijn veel meer kleinere bedrijven die specifieke marktniches bedienen. De hoge initiële kosten van hydrocultuur houden kleinschalige telers doorgaans weg van dit model, vooral ook omdat de Italiaanse bureaucratie zo langzaam is en dus een obstakel vormt bij het opzetten van hightech teeltbedrijven. Met Tapkit kunnen telers eindelijk vlot overstappen op hydrocultuur en niet alleen de kwaliteit van hun producten, maar ook de algehele efficiëntie van hun bedrijfsvoering aanzienlijk verbeteren."

Tapkit kan ook voor grote teeltbedrijven zeer voordelig zijn vanwege de snelle opzet van de units. "We zien dat ook grootschalige telers op zoek zijn naar kleine eenheden, omdat het een goedkope manier is om hydrocultuur te proberen", zegt Avner Shohet van Tapkit. "Sommige telers voegen 3-4 eenheden toe kort na de installatie van de eerste eenheden, terwijl anderen al direct besluiten het systeem aan te schaffen voor grote kassen." 

Met hightech infrastructuur kunnen telers de markt beter bedienen, wat ook een positief effect heeft op de supply chain. "Er waait een nieuwe wind door de Italiaanse toeleveringsketen", vervolgt Matteo. "We zien niet alleen jongere generaties inspringen, maar ook professionals en investeerders die uit totaal andere sectoren komen. Als zulke bedrijven snel en efficiënt kunnen opstarten, leggen we de eerste bouwstenen voor de toekomst van onze supply chain. Wanneer zowel teler als consument zich bewust worden van de voordelen en hydroponisch geteelde producten van hoge kwaliteit gaan eisen, dan zal de hele supply chain zich moeten aanpassen aan de markt." 

Tapkit is daar het antwoord op, vooral vanwege het gebruiksgemak van de oplossingen. "Je hoeft geen topteler te zijn om deze kassen te bedienen. Alles is uiterst gebruiksvriendelijk ontworpen en we voorzien telers ook van een teeltreceptenboek. En onze partners volgen de telers nauw op zodat alles volgens plan verloopt. Tapkti richt zich vooral op bladgroenten, sla en kruiden."

Voor meer informatie:
Idromeccanica Lucchini 
Via Cavriana 4B, 46040 Guidizzolo (MN) - Italië 
Tel: +39 (0)376 818433
info@lucchiniidromeccanica.it 
lucchiniidromeccanica.it

Publicatiedatum: