Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tomatenteler gebruikt e-Gro

"Telkens als we ergens op kunnen anticiperen, winnen we"

David Potereau is een Franse tomatenteler in de buurt van de stand Brest in Bretagne. Hij maakt gebruik van e-Gro als hulpmiddel bij de teeltvoorspelling en om zichzelf gerust te stellen ten aanzien van zijn teeltkeuzes. Door observaties te doen en informatie uit te wisselen met betrekking tot het gebruik van de tool neemt hij deel aan de verbeteringen van het softwareplatform van zijn leverancier van steenwolsubstraatmatten. Hij ziet die leverancier, Grodan, maar al te graag als zijn partner.

David Potereau heeft zich in 2003 als glastuinder gevestigd in Guilers. Na eerst ervaring op te hebben gedaan bij een tomatenteler in Finistère en vervolgens in Nederland, besloot hij een kas van 1,5 ha te bouwen. Drie jaar later verdubbelde hij zijn areaal, om er in 2017 nog eens 1 ha aan toe te voegen. Zijn bedrijf, SCEA Le Petit Verger, beschikt op dit moment over 4 hectare kassen die volledig gewijd zijn aan de teelt van tomaten.

Parallel hieraan bundelde hij in 2010 zijn krachten met twee andere telers om La Serre du Glazik op te richten, een teeltlocatie van 7 hectare gelegen in Briec, in de buurt van een verbrandingsoven die warm water van 50°C levert. In 2008 is David Potereau toegetreden tot de raad van bestuur van Savéol, de coöperatie die zijn installatieproject vanaf het begin heeft gesteund en hem zowel technisch als commercieel heeft begeleid. Op dit moment is hij vicevoorzitter en penningmeester van de coöperatie.

Betere wortelontwikkeling
David Potereau heeft van meet af aan gekozen voor het gebruik van steenwol, eerst met Grodan Expert-matten, daarna met Prestige-matten van 7,5 cm hoog. Sinds dit seizoen gebruikt hij voor bepaalde rassen 10 cm hoge Prestige-matten.

Het doel is om de ontwikkeling van agrobacterium te vertragen, die zich minder uit bij zeer generatieve rassen, en/of wanneer de plantbalans goed is ingesteld. "De aanwezigheid van agrobacterium bevordert de ontwikkeling van wortels op de vochtigste en donkerste plaatsen van het substraat. Om de ontwikkeling ervan af te remmen, moet dus worden geprobeerd de wortels naar droge zones te leiden. Omdat Prestige 10 cm een meer beluchte zone in het bovenste deel van mat biedt, lijkt dit een effectieve oplossing te zijn om de ontwikkeling van de ziekte in te dammen. De eerste resultaten van het begin van het seizoen met Prestige 10 cm bevestigen deze hypothese", onderstreept D. Potereau.

Hij legt ook uit dat het zeer veranderlijke klimaat van de regio Brest een substraat vereist dat zeer snel kan reageren. In dit opzicht is steenwol een goed aangepast product.

In de medewerkers van Grodan heeft D. Potereau meer gevonden dan enkel een substraatleverancier. "Het technische team van Grodan biedt ondersteuning op maat en is het hele seizoen beschikbaar. Samen zoeken we voortdurend naar oplossingen om de waterafgifte en het klimaatbeheer te kunnen optimaliseren."

Verbeteringen software
Een jaar geleden installeerde D. Potereau e-Gro, het softwareplatform van Grodan. Het primaire doel was om te beschikken over een tool voor teeltvoorspelling, zowel om te anticiperen op de afzet op coöperatieniveau, maar ook om de behoefte aan arbeidskrachten te voorspellen in een context waarin de werving steeds lastiger wordt. "De functies van het e-Gro-platform kunnen nog verder worden verbeterd, maar zijn ook nu al nuttig, want telkens als we ergens op kunnen anticiperen, winnen we", benadrukt D. Potereau in de rol van eigenaar.

Softwareplatform e-Gro is echter ook een beslissingsinstrument voor de teler die dankzij de analyse van de gewasgegevens een schematisch beeld kan krijgen van het evenwicht van de planten. Dit instrument is een aanvulling op de waarnemingen en metingen die dagelijks in de kas worden verricht (weegschalen, vochtmeters, enz.). "Het gaat er niet om blind te vertrouwen op de computeranalyse van de teeltgegevens, maar deze met een kritisch oog te gebruiken om je gerust te stellen over de keuzes die tijdens het productieproces zijn gemaakt", zegt D. Potereau.

"Het is bovendien een basis voor werk en uitwisselingen voor onze weekendvergaderingen met personeelsmanagers, gewasmanagers en bedrijfsleiders", vervolgt D. Potereau, die erkent dat e-Gro al een vrij goed prestatieniveau heeft bereikt op de onderdelen "teeltprognose" en "gewasanalyse". Daarentegen is hij van mening dat het onderdeel "irrigatiebewakingsanalyse" nog verder moet worden ontwikkeld en dat, om de prestaties en betrouwbaarheid te verbeteren, het dashboard voor bewaking moet worden verbeterd met meer indicatoren.

"Dit werk moet worden gedaan in samenwerking met de Grodan-teams. Dat is wat het betekent om een goede relatie met een leverancier te hebben die altijd bereid is om technische oplossingen te bieden als aanvulling op zijn producten. Grodan is meer dan een leverancier, Grodan is een partner waarmee we een toekomst kunnen opbouwen," voegt D. Potereau toe.

Op dit moment zijn de telers van Grodan, dankzij de recyclingoplossing voor substraatmatten die aan het eind van het teeltproces wordt aangeboden, volledig compatibel met de 'zero waste'-specificaties van Savéol.

Voor meer informatie:
Grodan
www.grodan.com 

Publicatiedatum: