Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokaal initiatief groeit uit tot bio-groothandel van formaat

Tholen - Had je hem tien jaar geleden verteld dat hij nu een flinke groothandel in biologische voeding zou leiden, hij zou je niet hebben geloofd. Een grote verandering in zijn leven bracht hem er toe om toch aan de slag te gaan op De Almershof, het biologisch akkerbouwbedrijf waar hij opgroeide. Sinds 2017 verkoopt Paul Noordermeer biologische groenten en fruit en in de afgelopen jaren is zijn bedrijf flink gegroeid.

“Het was helemaal niet mijn bedoeling om dit te gaan doen. Ik was juist bezig met allerlei dingen die het daglicht niet kunnen verdragen”, blikt Paul terug. "Maar toen ben ik tot geloof gekomen en kreeg ik veel interesse in gezondheid, duurzaamheid en biologische voeding. Naast mijn studie ben ik toen gestart met het verkopen van de wortelen, aardappelen en kool die mijn vader teelde aan biologische speciaalzaken in de buurt. Algauw ging ik ook de producten van andere biologische telers inkopen en op den duur verkocht ik de producten van zo’n tien telers uit de buurt. Mijn idee was om lokale producten voor mensen in Noord-Holland beschikbaar te maken."

Noord-Hollandse aardappelen en overzeese bananen
De Almershof is gevestigd in Avenhorn en levert voornamelijk aan winkels, markten en boerderijwinkels. Daarnaast is er een webshop waar consumenten groenten- en fruitpakketten en heel veel andere streekproducten kunnen bestellen. Begin 2020 nam het bedrijf twee biologische winkels over, in Schagen en Purmerend. Ook is er nog een klein stukje eigen teelt. In een koude kas worden tomaten, courgette, bonen, paksoi, kropsla en kruiden geteeld die in de webshop worden verkocht.

Het assortiment van De Almershof is de afgelopen jaren steeds breder geworden. Zo zijn er kiwi’s, sinaasappelen en bananen bijgekomen. Paul: "Als je alleen lokale producten levert, heb je in de winter niet veel meer dan pompoenen, bieten en aardappelen. Daarnaast kregen we van klanten de vraag of we ook sinaasappelen konden leveren. Gemak is heel belangrijk in deze tijd. Onze klanten willen hun producten zoveel mogelijk bij één winkel halen en dus willen wij hen een totaal assortiment bieden."

Toch blijft de focus op producten uit de streek. En dat reikt verder dan alleen groenten en fruit. Het bedrijf verkoopt ook zaken als broodbeleg, granen, zuivel en koekjes. "Onze visie is gezonde voeding voor iedereen en dus willen we ook andere voedingsmiddelen beschikbaar stellen. Daar is veel vraag naar en hier en daar kunnen we onderscheidende artikelen leveren. Zo hebben we bijvoorbeeld de gemberdrank van Paulies Ginger. Dat bedrijf zit in Haarlem en is in omschakeling naar biologisch. Wij leveren aan hen citroenen en kurkuma en andersom verkopen wij hun drank."

Piek in coronatijd
Veel boerderijwinkels zagen het aantal klanten gedurende de coronacrisis enorm toenemen. Dat was ook bij De Almershof goed te merken. "Vooral in het begin van de crisis zagen we een enorme piek, bij zowel onze biologische winkels als onze webshop. We konden de druk haast niet aan en hadden op een bepaald moment een flinke wachtrij. In de tijd erna is het wel wat rustiger geworden. Nu moeten we zorgen dat het niet verder afzakt. Want mensen willen het wel: gezonde, lokale en biologische voeding, maar soms moet je hen er even aan herinneren. Het is de taak van de retail en van detailhandel om mensen die kant op te sturen."

Zijn eigen klanten blijven producten afnemen omdat de visie van het bedrijf hen aanspreekt, merkt Paul. "Mensen vinden het mooi dat we proberen de keten zo kort en transparant mogelijk te maken. Ik probeer me niet zozeer te onderscheiden van anderen. Wij willen de beste voeding voor iedereen beschikbaar maken. En als de concurrent dat ook doet, is dat niet erg. Qua biologisch marktaandeel valt er in Nederland nog veel te winnen."

Groeien om nog meer impact te maken
Het plan is dan ook om in de toekomst nog verder uit te breiden. "We zijn nu vooral intern bezig om nieuwe structuren aan te brengen in onze bedrijfsvoering. Zodat we klaar zijn om meer klanten te beleveren. We willen onze groothandelsactiviteiten uitbreiden en hier in Avenhorn een nieuwe winkel openen. Verder willen we ons ook gaan richten op de horeca in Noord-Holland. We merken dat er vanuit horecaondernemers steeds meer vraag is naar biologische producten. We maken hen er bijvoorbeeld ook bewust van dat wanneer je een citroen raspt, je daarvoor echt een biologische citroen nodig hebt en geen gangbare. Voor veel horecabedrijven is het lastig om volledig biologisch te werken. Niet alle grondstoffen zijn biologisch beschikbaar op de manier die zij willen. We hopen dat wij daar een rol in kunnen spelen."

Paul wil zijn bedrijf laten groeien om zoveel mogelijk impact te maken. "Dat doe ik vanuit mijn geloof. De Bijbeltekst 'Proef en zie dat de HEERE goed is', uit Psalm 34, is mijn motto. Alles wat God gemaakt heeft groeit, alles wat mensen gemaakt hebben staat stil. God heeft ook de natuur perfect gemaakt en biologisch betekent eigenlijk natuurlijk. Ik hoop dat ik daarmee mensen kan bemoedigen." 

Dit artikel verscheen eerder in editie 7, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
De Almershof
Julianastraat 30
1633 JM Avenhorn
06 26125656
info@almershof.nl  
www.almershof.nl