Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar optische sorteerprocessen zal in de komende jaren verder toenemen"

Optische sorteerlijnen hebben in het afgelopen decennium snel aan betekenis gewonnen, vooral in de sectoren aardappelen, uien en veldgroenten. Eén van de drijvende krachten achter deze technologische ontwikkeling is het Zwitserse bedrijf Visar Sorting. Diens sorteerproces Sortop werd is inmiddels een standaardoplossing geworden bij moderne teelt-, sorteer- en verpakkingsbedrijven in binnen- en buitenland. Ter gelegenheid van de open dagen van 23 tot en met 25 juni sprak onze Duitstalige redactie met bedrijfsoprichter en directeur Daniel Pitton over de huidige stand van zaken en de toekomst van het optisch sorteren. 


Machinedemo tijdens de open dag

De snelle ontwikkeling van het bedrijf begon met de marktlancering van de optische wortelsorteermachine Sortop Carrots, die in 2010 voor het eerst in gebruik werd genomen. In 2015 volgde het tweede model voor de optische sortering van aardappelen, genaamd Sortop Potatoes. Het huidige assortiment wordt gecompleteerd door de Sortop Multi, een sorteermachine voor allerlei soorten knollen en wortelen. Daniel: "Ongeacht het product zijn de behoeftes van onze klanten, of het nu gaat om verpakkers, groothandelaren of telers, vrijwel overal hetzelfde. Men wordt geconfronteerd met een voortdurend tekort aan geschoolde arbeidskrachten en stijgende minimumlonen, waardoor er dringend naar sterk geautomatiseerde oplossingen wordt gezocht."

Met name in de aardappelsector is de technische kennis van de Zwitserse machineleverancier uniek. "Technisch gezien zijn aardappelen het moeilijkst te sorteren, niet in de laatste plaats vanwege de vele rassen met verschillende vormen en kleuren. Hierbij heeft onze oplossing bewezen bijzonder efficiënt te zijn." Volgens Daniel is 80 procent van de Europese wortelverpakkingsbedrijven tegenwoordig uitgerust met een optische sorteerinstallatie, bij aardappelen ligt dit percentage iets lager. "In het algemeen is de vraag momenteel zeer groot en ik ben ervan overtuigd dat de vraag ook in de komende jaren verder toe zal nemen."


Het beursteam van Visar Sorting op de Fruit Logistica 2022

Ontwikkelingspotentieel in Azië en Oost-Europa
Desondanks kijkt de internationale aardappel- en groentensector terug op twee moeilijke pandemiejaren. Corona heeft de investeringsbereidheid in de sector merkbaar afgeremd en geplande projecten werden ofwel opgeschort, ofwel uitgesteld. "Aan de andere kant heeft corona ook geleid tot een toename van de vraag en de automatisering in de sector versneld. Want door middel van optische sorteerinstallaties is men in staat om de handmatige sortering voor bijna 100 procent te vervangen. Dit heeft zich juist in tijden van corona, toen de hoge besmettingscijfers soms tot acute tekorten aan arbeidskrachten hebben geleid, in de vraag weerspiegeld."

Ook op de langere termijn is er volgens Daniel in heel Europa en daarbuiten een duidelijke trend richting mechanisering te zien. "Er zijn enorme verschillen tussen de afzonderlijke landen wat betreft financiële mogelijkheden en lonen. In dat opzicht doen Noord-Europa en de DACH-regio het zeer goed. Ons doel voor de komende jaren is echter om ook in Azië en Oost-Europa het optisch sorteren verder te bevorderen." Er werden inmiddels 220 optische sorteermachines geïnstalleerd, vooral bij middelgrote bedrijven of bedrijven die door de eigenaar worden beheerd. "Je hoeft je geen grote investeringen te kunnen veroorloven om over te stappen op optisch sorteren. Zo horen bijvoorbeeld ook kleine aardappelbedrijven met directe verkoop tot onze klanten en het ligt ons na aan het hart om ook in de toekomst aan hun behoeftes te blijven voldoen."

Ondanks de aantoonbaar betere prestaties vergeleken bij handmatig sorteren heeft Visar Sorting Sàrl zich ten doel gesteld om de bestaande sorteerprocessen verder te optimaliseren. Daniel: "We werken hard aan een systeem dat de aantasting door draadworm kan onderscheiden van Rhizoctonia sclerotia. Hetzelfde geldt voor het herkennen van inwendige kwaliteitsgebreken bij aardappelen."

'Swiss Made' als voor- en nadeel
Verkooptechnisch gezien is het label 'Swiss Made' een sterk maar veeleisend marktvoordeel. "Want bij de ontwikkeling van de installaties is men aangewezen op hoogwaardige grondstoffen en diensten," vervolgt Daniel. "Wij hebben ook te kampen met de hoge wisselkoersen van de Zwitserse frank, die onze marges verkleinen en ons dwingen om de productiekosten zoveel mogelijk te beperken." De momenteel sowieso moeilijke situatie bij de aanschaf van reserveonderdelen en elektronische componenten maakt het nog moeilijker. "Wij hebben onze machines al omgebouwd naar verschillende reserveonderdelen van verschillende leveranciers om zo de kans te vergroten het benodigde materiaal te vinden. Net als overal in de sector zijn leveringstekorten in de nabije toekomst niet uit te sluiten."

Voor meer informatie:
Barbara Baumann
Ansprechpartnerin Deutsch
Visar Sorting Sàrl 
La Tuilière 8 
CH-1047 Oppens, Zwitserland
Tel: +41 21 887 03 01
b.baumann@visar-sorting.com 
www.visar-sorting.com 

Publicatiedatum: