Xebra stapt uit Colombia en Nederland

"Kosten cannabisteelt in Nederland zijn veel te hoog"

Sinds de oprichting in 2019 heeft Xebra zich toegelegd op het verkrijgen van dominante posities in opkomende markten waar cannabis kan worden gekweekt en cannabisproducten tegen lage kosten kunnen worden geproduceerd en uiteindelijk kunnen worden geƫxporteerd naar zich ontwikkelende en volwassen markten, waar Xebra haar merkproducten kan introduceren.

Met deze doelstellingen voor ogen en door de aanhoudende tegenwind op de kapitaalmarkten, heeft Xebra een grondige strategische analyse uitgevoerd van de vier markten waar het aanwezig is: Canada, Mexico, Nederland en Colombia, met als doel zijn middelen te richten op jurisdicties waar het de meeste aandeelhouderswaarde kan toevoegen. Als gevolg daarvan heeft het management van Xebra recent besloten om Colombia en Nederland te verlaten en prioriteit te geven aan activiteiten in Mexico, waar het naar eigen zeggen 'een onmiskenbaar pioniersvoordeel heeft', en in Canada, waar het in de woorden van Xebra 'unieke drankmerken en formuleringen' heeft ontwikkeld.

Colombia verzadigd, Nederland te duur
Het Colombiaanse cannabislandschap is verzadigd met honderden cannabislicenties, waardoor het volgens Xebra zeer moeilijk is om een concurrentievoordeel te verwerven of een winstgevend bedrijfsmodel met schaalgrootte te creƫren, zelfs op langere termijn.

In maart heeft Xebra zijn eerste cannabisoogst in Nederland geoogst en geleverd in een competitief proefproces voor een exclusief overheidscontract voor de levering van medicinale cannabis. Het selectieproces omvat onder meer de indiening van monsters van drie cannabisproefgewassen tegen maart 2023, beoordeeld op bepaalde criteria, waaronder consistentie en technische parameters. Xebra's eerste oogst kwam marginaal in de buurt van de gewenste ideale THC- en CBD-streefverhoudingen die bij een succesvolle betwisting onder een tweede oogst zouden kunnen worden bijgesteld om het gewenste resultaat te bereiken.

Uit de uitgaven in verband met het uitvoeren van de eerste proef werd echter duidelijk dat de kosten van de teelt in Nederland veel te hoog zijn en dat het volgens heet bedrijf tegenstrijdig zou zijn met Xebra's doelstelling om een producent en exporteur van cannabisproducten tegen de laagste kosten te zijn. Xebra zal trachten de kosten terug te verdienen door de verkoop van alle apparatuur van waarde in Nederland en Colombia.

Voor meer informatie:
Xebra Brands
www.xebrabrands.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven