Kruidentelers werken aan teelt geneeskrachtige planten en bio-certificering

Oliver Krebs kan in zijn bedrijf in Cuxland bijna 150 verschillende soorten kruiden telen en op de markt brengen. Standaardkruiden zoals peterselie, bieslook, rozemarijn, oregano, marjolein en tijm horen tot de populairste producten. "We bieden twee verschillende soorten marjolein aan, daarvan kunnen we circa 500 stuks per week verkopen. Over het algemeen verkopen we wekelijks van iedere plant tussen de 500 en 1000 stuks", zegt Oliver. Daarbij wordt 70% van het totale oppervlakte van het bedrijf voor de teelt van kruiden en groentenplanten gebruikt.


Sonja en Oliver Krebs. Foto: Familie Krebs

Naar bio
De vraag naar tijm was begin juni bescheiden. De verkoopcijfers bleven achter bij die van de afgelopen twee jaar. Oliver verklaart dit door het feit dat mensen weer eerder geneigd zijn om uit eten of op vakantie te gaan als ze daar het geld voor hebben. Bovendien heeft de oorlog ook voor meer onzekerheid gezorgd, waardoor veel mensen eerder geneigd zijn om hun geld te sparen.

De kwaliteit van de kruiden was nog steeds wel goed. "Bij de kruiden zitten we nog in de groeifase en moeten we nog een en ander leren. Maar we hebben in de afgelopen jaren al veel ervaring op kunnen doen en onze kwaliteit continu kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door een betere planning of het gebruik van plantversterkers. Bovendien staan we op het punt om over te stappen op biologische teelt, maar de certificering hiervoor zal pas volgend jaar plaatsvinden."

Prijsstijging met 10-15%
De kruiden worden meestal in één of twee gemengde containers verkocht, die op hun beurt naar de daarvoor bestemde tuincentra of verkooppunten gedistribueerd worden. Tot de andere afnemers van het bedrijf horen onder andere groothandelsmarkten, maar ook bedrijven zoals Landgard, dat ook aan tuincentra levert. "Af en toe worden de kruiden ook in Berlijn of Schleswig-Holstein verkocht. Maar de kruiden die we hier in onze regio telen, verkopen we ook hoofdzakelijk in de regio. Dat wil zeggen dat we de moederplanten zelf uitzetten. Het enige dat we kopen is het zaaigoed. Voor de rest wordt alles zelf geteeld", aldus Oliver.

"We moesten onze prijzen met 10%, deels zelfs 15% verhogen om onze extra kosten net te kunnen dekken. In principe zouden we de prijzen eigenlijk opnieuw met 10% moeten verhogen om het gat enigszins te kunnen compenseren."

Tot nu toe wordt de verhoging met 10% ook zonder problemen geaccepteerd. "Onze klanten accepteren de prijzen op dit moment weliswaar, maar of dat ook bij de consumenten zo zal zijn, zal nog moeten blijken." Voor de verkoop van de kruiden gebruikt het bedrijf recyclebare plastic trays. Overstappen op een herbruikbaar systeem is volgens Oliver momenteel nog niet haalbaar.

Uitbreiding van het assortiment met geneeskrachtige planten
Oliver gaat ervan uit dat de vraag naar de standaardkruiden zal blijven bestaan. Waar zijn bedrijf momenteel echter aan werkt, is de teelt van geneeskrachtige planten: "De Arnica plant ziet er aan de ene kant mooi uit, maar kan aan de andere kant ook een geneeskrachtige werking hebben. Er is nog veel potentieel op dit gebied. Zodra we de plant aan kunnen bieden, zal ze ook graag door onze klanten af worden genomen. De vraag is echter nog vrij beperkt en niet vergelijkbaar met de vraag naar de standaardproducten", zegt Oliver tot slot.

Voor meer informatie:
Oliver Krebs
Pflanzen aus dem Cuxland
Gärtnerstr. 6
D-27612 Loxstedt-Bexhoevede, Duitsland
Tel: +49 (0)4703 929100
info@pflanzenausdemcuxland.de
pflanzenausdemcuxland.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven