Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zelfvoorzienend safarikamp in Kenia introduceert vertical farming in luxeresort

Iedereen heeft weleens beelden gezien van prachtige safariresorts, waar men dagelijks olifanten, giraffes en leeuwen kan spotten. Te midden van dit ongerepte landschap springt één kamp er in het bijzonder uit. In een beschermd gebied omringd door oerbos prijken hier meerdere kweektorens. 

Ishara is een luxueus tentenkamp in het hart van het Masai Mara National Reserve dat in maart dit jaar de eerste gasten verwelkomde. Het resort is gelegen op zo'n 262 km afstand, ofwel vijf uur rijden, van Nairobi, waar verse ingrediënten en andere producten worden ingekocht. 


Zahra Madhani in haar vertical farm

Eigen voedselaanbod creëren
"Het was onze droom om een vertical farm toe te voegen aan ons terrein," vertelt Zahra Madhani, medeoprichter van Ishara. "Ik heb altijd al een passie voor tuinieren gehad en teelde jarenlang groenten in mijn eigen achtertuin. Ik wilde me verdiepen in duurzame teelt en stuitte tijdens een conferentie in Amsterdam op het concept van kweektorens. Ik besloot thuis een aantal hydrocultuur-torens te plaatsen om deze uit te proberen. De opbrengsten waren zo goed dat we op ons Ishara-resort, dat toen nog in aanbouw was, een vertical farm met kweektorens inrichtten met een oppervlakte van 120m2."


Zahra en Azhar Madhani

Nadat Zahra en haar zoon Azhar de kweektorens hebben geplaatst, worden er nog amper verse groenten elders ingekocht. Op dit momenteel hebben we 36 torens met ieder 44 plantopeningen, waarmee we over een capaciteit beschikken om maandelijks 1.584 planten te telen. De koks van Ishara oogsten tomaten, komkommers, courgettes, paprika's, aubergines, selderij, kruiden, eetbare bloemen en meer. 

Trots vertelt Zahra deze zomer dat het bedrijf maandelijks gemiddeld 200 kilo groenten, kruiden, etc, oogst, hoewel ze goed plannen dat er niet meer wordt geteeld dan er nodig is. Ze is erg enthousiast over de kwaliteit van de producten, die zich bij uitstek lenen voor het bereiden van de smaakvolle gerechten die in het resort worden geserveerd. Azhar is daarnaast blij dat het resort haar CO2-voetafdruk op deze manier heeft kunnen verkleinen.

"Als onderdeel van de rondleiding over ons resort kunnen gasten ook onze vertical tower farm bezoeken, waar ze hun eigen groenten mogen plukken, waarna onze koks hiermee een heerlijk gerecht of salade voor hen bereiden," legt Zahra uit. 

Kennis over duurzame teelt delen
De 'Shamba (tuin) of Goodness', zoals de vertical farm wordt genoemd, wordt van stroom voorzien door middel van zonnepanelen en maakt gebruik van opgevangen regenwater. Het waterverbruik is altijd lager dan bij traditionele teeltmethoden. Daarnaast is het gevaar voor bodemdegradatie minimaal en wordt er geen schade aan de biodiversiteit en inheems flora en fauna aangericht. 

De vertical farm levert niet alleen verse ingrediënten aan de keuken van Ishara, maar dient ook een educatief doel voor de gasten, die telkens weer gefascineerd zijn door de technologie achter het concept en interesse hebben om het ook in hun eigen omgeving toe te passen. 

Om de gewassen tegen wilde dieren te beschermen, werd er een net over de shamba aangebracht. "Dit houdt nijlpaarden en olifanten echter niet tegen," zegt Zahra lachend, "maar het houdt bavianen in elk geval uit de buurt."

Een zelfvoorzienend resort
“Vanwege onze ligging in het hart van een nationaal reservaat doen we er bij Ishara alles aan om de natuurlijke biodiversiteit van ons ecosysteem te behouden," legt Azhar uit. "De hydrocultuurtorens sluiten perfect bij deze visie aan," voegt hij eraan toe.

Azhar legt uit dat Ishara niet op stroomnet is aangesloten, maar heeft geïnvesteerd in een zonne-energie-installatie van 110KW voor het opwekken van hernieuwbare energie. Een biogasinstallatie zet voedselafval om in energie die gebruikt wordt voor het koken, verwarmen van water en de gastenkamers. Het uitgebreide opvangsysteem voor regenwater is geschikt om tot 150.000 liter regenwater op te vangen.  

In combinatie met een waterfiltersysteem is deze watervoorraad voldoende om in de waterbehoefte van het hele kamp te voorzien. Na gebruik wordt het water behandeld in een afvalwatercentrale, waarna het veilig kan worden gebruikt voor irrigatiedoeleinden, het wassen van auto's en doorspoelen van toiletten. 

Zahra benadrukt het belang van milieubewustzijn voor het kamp en legt uit dat dit in ieder aspect van Ishara terugkomt. "Gasten twijfelen soms aan de duurzaamheid van het kamp omdat we hetzelfde niveau van luxe bieden. Nadat we hen onze werkwijze hebben uitgelegd, kunnen ze echter met een gerust hart van hun bubbelbad of warme buitendouche genieten, in de wetenschap dat het water afkomstig is uit ons regenwateropvangsysteem," vertelt Zahra lachend. 

Positieve impact ook buiten Mara uitbreiden
Aangezien kweektorens een betrekkelijk nieuw concept zijn, heeft Ishara al veel vragen van scholen, zorginstellingen, restaurants en andere organisaties gekregen over de manier waarop deze systemen het best kunnen worden geïmplementeerd. 

“Met de juiste partners hopen we onze kennis en ervaring uiteindelijk met deze instellingen te kunnen delen om zo nog meer impact te hebben. Het is van cruciaal belang om de afhankelijkheid van land terug te brengen door voedselproductie op microniveau mogelijk te maken in dichtbevolkte stedelijke gebieden en te zoeken naar  duurzame manieren om in de groeiende wereldwijde vraag naar voedsel te kunnen blijven voorzien. We zijn er ontzettend trots op dat Ishara een voortrekkersrol kan vervullen op het gebied van vertical farming in Kenia," zegt ze tot slot. 

Voor meer informatie: 
Zahra Madhani
Ishara Kenya
www.ishara.ke 

Publicatiedatum: