Coating op kas past zichzelf aan daglicht aan

In de zinderende zomermaanden worden kasgewassen geconfronteerd met overmatige hitte en zonlicht, waardoor de oogst kan mislukken. Dit kan worden tegengegaan door het gebruik van krijt of een coating, maar deze moet in de herfst routinematig worden verwijderd om het volgende voorjaar opnieuw te worden aangebracht, waardoor het een kostbaar en tijdrovend proces wordt.

Om dit probleem op te lossen, ontwikkelden Molly Allington en haar medeoprichter Sian Fussell van Albotherm, een warmtegevoelige glascoating die van transparant naar ondoorzichtig wit verkleurt en zo de gewassen in de kas passief beschaduwt, zonder dat er elektrische input nodig is. De coating blijft meerdere jaren effectief, waardoor de kosten voor het aanbrengen en verwijderen van krijt of coating worden verlaagd. Hun bedrijf streeft ernaar hun technologie volgend najaar op de markt te brengen.

Albotherm is een startup en opgericht door Molly en Sian, die elkaar leerden kennen aan de universiteit van Bristol. Het tweetal deelde een diepe bezorgdheid over klimaatverandering. Ze wilden effectieve en toegankelijke oplossingen voor de klimaatcrisis bieden voor een reeks van sectoren.

"Sian bedacht een aanpasbare, warmte-responsieve coating toen ze voor haar doctoraal onderzoek deed naar temperatuur-responsieve materialen." Toen het tweetal zich realiseerde dat ze de sleutel tot klimaattechnologie in handen hadden, ontstonden de plannen.

"We kwamen eigenlijk per toeval op ons idee. Onze onderzoeksbegeleider vertelde ons over hoe warm zijn kas wordt in de zomer. Dat bracht ons op het idee om onderzoek te gaan doen bij glastuinders die met vergelijkbare problemen te maken bleken te hebben."

Met de coating van Albotherm kunnen telers de precieze temperatuur regelen waarbij de zonwering in werking treedt, tussen 18° en 45°C , waardoor deze kan worden aangepast aan de behoeften van een specifieke regio, klimaat en kasgewas. Dit betekent ook dat de technologie kan worden toegepast in de bredere sector van commerciële gebouwen om bestaande energie-intensieve koelsystemen te vervangen.


Molly Allington, mede-oprichter van het bedrijf

Het bedrijf is nu klaar om zijn product naar de volgende fase te brengen, met de eerste proeven die in juli van start gaan. "Op dit moment hebben we een eenvoudig prototype van de coating die we deze zomer zullen aanbrengen op kassen bij Rothamsted Research, voordat we in 2023 beginnen met commerciële proeven in het hele Verenigd Koninkrijk."

"In onze Rothamsted-proeven zullen we onze coating aanbrengen en er vervolgens een paar verschillende gewassen onder laten groeien om de effecten te zien. We krijgen nu al aandacht van telers, vooral van telers van delicatere gewassen zoals bloemen en kruiden. Vorig jaar hebben veel van hen hun kassen in de schaduw gezet en het werd een relatief koude en donkere zomer, zodat de planten wat cruciaal daglicht misten. Met onze coating zou dat nooit gebeuren, omdat die volledig aanpasbaar is, zodat de planten ook op koelere dagen voldoende zonlicht krijgen."


Sian Fussell, medeoprichter van het bedrijf

Naast hun achteraf aangebrachte glascoating is Albotherm ook van plan een product te ontwikkelen voor nieuwe kassen met een duurzamere coating die op de glaspanelen zou worden aangebracht nadat ze zijn vervaardigd.

Momenteel produceert Albotherm alle coatings, maar volgend jaar zijn ze van plan om hun productie op te schalen en uit te breiden naar andere markten. "We willen telers in staat stellen kassen te bouwen die hun temperatuur kunnen regelen zonder elektriciteit te gebruiken. We zijn ook van plan om oplossingen te ontwikkelen voor commerciële gebouwen. Wat voor kassen geldt, geldt immers grotendeels ook voor gebouwen met grote ramen."

Voor meer informatie:
Albotherm
www.albotherm.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven