Wat heeft de vertical farmingsector nodig om succesvoller te zijn?

"Er is momenteel nog geen teeltmanagementsysteem verkrijgbaar op de markt. Dat wil zeggen, een specifieke software die gericht is op vertical farming en telers en andere medewerkers ondersteunt bij specifieke taken, zodat het hele teeltbedrijf optimaal presteert", zei Nicolas Seguy, directeur en mede-oprichter van Jungle, onlangs tijdens een webinar dat werd georganiseerd door Mycelium.

Hij bedoelde 'bijvoorbeeld een systeem dat weet hoe je tijd kunt besparen, hoe je een beter werkcomfort kunt creëren, hoe je energie en arbeid efficiënt kunt inzetten en hoe je de kwaliteit van specifieke producten kunt meten.'


Nicolas Seguy en Gilles Dreyfus, oprichters van Jungle

Veel andere factoren werden tijdens de paneldiscussie besproken, zoals de productie op vraag, het combineren van expertise uit verschillende sectoren en de introductie van dynamische technologie om de kosten laag te houden. Eric Dargent, directeur en managing partner van Mycelium was panelleider; Gert-Jan van Staalduinen, eigenaar van Logiqs en Thomas Ambrosi, directeur en oprichter van ONO Exponential Farming waren panelleden.

Wat heeft de sector nodig om meer gewassen te telen en succesvoller te zijn?
In antwoord op de bovenstaande vraag voegde Thomas eraan toe dat het belangrijk is om de hoge productiekosten in vertical farming te verlagen. "We moeten op andere manieren opschalen in gecontroleerde omgevingen. De huidige technologie ligt volledig in handen van de sector."

Het doel van ONO is om het LEAN-teeltsysteem optimaal te begrijpen, te telen wanneer en waar het nodig is en om het hele proces democratischer in te richten. Dat doen ze door dynamische verlichting te introduceren en een dynamische teeltomgeving, zodat de planten krijgen wat ze nodig hebben en wanneer ze het nodig hebben.


Vertical farming tower van ONO

Volgens Gert-Jan gaat het niet alleen om systemen, maar ook om de kennis uit verschillende sectoren, die moet worden gecombineerd. "De huidige marktleiders zijn niet de bedrijven die nieuwe kansen krijgen, vanwege hun grootte. Ze zullen proberen delen van hun bedrijven te verkopen, iets waar we zelf ook mee hebben geworsteld. Omdat we ook kastorens leveren, hebben we onze bedrijfsactiviteiten voor vertical farming in een ander bedrijf gegoten, om overlappingen en verwarring te voorkomen. We richten ons nu volledig op vertical farming in die entiteit. En dat is te zien, want Logiqs wil nog eens 500 farms bouwen in 2025, 1 farm in drie maanden.

Nicolas voegt eraan toe dat Jungle op zoek is naar een manier waarop vertical farming op kleine schaal kan worden uitgevoerd, zodat het overal voor iedereen toegankelijk wordt en er een hyperlokaal voedselsysteem ontstaat.


Een typische indeling van een vertical farm van Logiqs

Wat zijn de specifieke uitdagingen in de zoektocht naar oplossingen voor vertical farming?
Gert-Jan benadrukt dat vertical farms andere producten van hoge kwaliteit zouden moeten leveren, in tegenstelling tot kassen. "We moeten kijken naar de voordelen van vertical farming en het product. De markt moet zich niet richten op de kosten, maar op het leveren van producten met veel voedingsstoffen en vitaminen. De kansen daarin moeten worden gecommuniceerd naar de markt. Telers moeten iets anders bieden dan wat er al geproduceerd wordt. Er is technologie nodig om producten van hoge kwaliteit te telen en dat kan alleen in een gecontroleerde omgeving.

Thomas zegt dat bij de introductie van LEAN farming de kosten laag gehouden kunnen worden. Hij benadrukt dat de productie erop gericht moet zijn om geen afval te produceren. Te veel produceren leidt tot allerlei problemen, uitvaltijd etc. Productie op vraag kan dat soort problemen oplossen.

Nicolas ziet twee grote uitdagingen die de sector nog moet overwinnen. Een daarvan zijn de mensen. "Het creëren van een gemeenschappelijke taal die kan worden gebruikt voor elke educatieve achtergrond, zodat een bedrijf efficiënt kan werken, is momenteel lastig. Ten tweede moeten we de markt overtuigen van vertical farming. Het is een uitdaging om dingen goed uit te leggen en te laten zien hoe vertical farming past in de bestaande logistieke wereld."

Voor meer informatie:
Eric Dargent, Managing Partner
Mycelium
ed@mycelium.ag 
www.mycelium.ag 

 


Nicolas Seguy, Managing directeur en mede-oprichter 
Jungle
www.jungle.bio 

 


Thomas Ambrosi, directeur en oprichter
ONO Exponential Farming
https://onoexponentialfarming.com

 
 

Gert-Jan van Staalduinen, eigenaar

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven