Wilfred Scheffers (Plantfactory) en Paul van Dijck (TomaTech):

“Met het aanbieden van duidelijk onderscheidende rassen willen we een vraagmarkt creëren in plaats van een duwmarkt”

Tholen - In de Nederlandse hightech kassen worden niet alleen meer hoog productieve rassen geteeld; er is steeds meer ruimte voor noviteiten en speciale rassen. Smaak is een ervaring die pas na aankoop wordt ervaren, maar kleur, uiterlijk en vorm zorgen voor herkenbaarheid en meerwaarde in het schap.

“Juist dat soort rassen worden door TomaTech ontwikkeld,” vertelt Paul van Dijck van TomaTech in het aprilnummer van vakblad Primeur. “Met het aanbieden van duidelijk onderscheidende rassen willen we een vraagmarkt creëren in plaats van een duwmarkt.” De rassen van TomaTech worden in Nederland vertegenwoordigd door distributeur Plantfactory. “TomaTech heeft een heel creatieve insteek, anders dan de gevestigde orde. Deze rassen zijn echt een aanvulling op het reguliere aanbod in de hightech tomatensector en de bestaande ‘tomatencultuur’ in Nederland,” aldus een enthousiaste Wilfred Scheffers van Plantfactory.

Foto rechts: Tomelody

Pom Sweet Candy is een voorbeeld van zo een ras. Wilfred: “Pom Sweet Candy heeft een groen kroontje dat iets is opgekruld en het ras heeft een karakteristiek puntje aan de onderkant. Dat maakt deze tomaat heel herkenbaar voor de consument. Als de aromatische smaak hem bevalt, en dat zal zeker, want die is super, zal diegene eerder overgaan tot een herhaalaankoop, want juist door de markante vorm is het product gemakkelijker terug te vinden in het schap.”


Pom Sweet Candy

Alle kleuren
In de afgelopen jaren is het tomatenschap al behoorlijk ver gediversifieerd en verdiept. Om een nieuwe tomaat succesvol in de markt te zetten, zoeken TomaTech en Plantfactory bewust partners op in de keten. Wilfred: “We zijn een klein bedrijf en kunnen echt als team met ketenpartijen samenwerken. Wij als veredelaar zorgen dat smaak, houdbaarheid en de productie goed in orde zijn. Dan kun je vervolgens met marktpartijen verkennen wat de mogelijkheden van dat ras zijn en vandaaruit vraag creëren naar onze rassen. Zo heeft Stoffels tomaten de exclusiviteit gekregen voor een van onze rassen waarbij zij het merk TomAmuse hebben ontwikkeld en in de markt gezet.”

TomaTech is wereldwijd actief en kan gemakkelijk trends oppakken die mogelijk interessant zijn voor de Europese markt. “Op de Noord-Amerikaanse markt groeien we bijvoorbeeld heel hard in snoeptomaten/losse pruimtomaten. We hebben deze in álle kleuren beschikbaar: geel, bruin, oranje, roze, rood, violet en deze worden in allerlei verpakkingen en maten aangeboden aan de consument,” vertelt Paul. “In Nederland associëren consumenten tomaten nog vooral met de kleur rood, maar in landen om ons heen is dat al verder doorontwikkeld. Gekleurde snoeptomaten zijn goed te telen in Nederland en binnenkort ook te zien in onze demokas in Monster,” vult Wilfred aan. “Deze showroom is dus niet alleen interessant voor telers, maar zeker ook voor ketenpartijen die op zoek zijn naar rassen die meerwaarde kunnen brengen in het retailschap en voor de horeca.”

Foto rechts: Chockberry

ToBRFV
Naast noviteiten hebben leveringszekerheid en beschikbaarheid zeker ook de focus, niet alleen in veredeling, maar ook als partner in de keten. Paul: “Grote telers en afzetorganisaties willen jaarrond kunnen leveren. Door de constante kwaliteit te leveren bouwen zij betrouwbaarheid op. Afhankelijk van hun strategie kunnen ze ervoor kiezen om volledig in Nederland te telen onder belichting en met warmte of in de wintermaanden over te schakelen naar Spaanse productie tegen lagere kosten. Wij beschikken over verschillende rassen met dezelfde karakteristieken, waarbij het ene ras meer geschikt is voor teelt in mediterrane omstandigheden en het ander juist geschikt voor bijvoorbeeld belichte herfstteelt. Door deze kennis kunnen we telers en afzetorganisaties goed adviseren over de juiste combinatie en kosten van teelten zodat zij jaarrond tomaten met dezelfde eigenschappen kunnen leveren en hierover goede afspraken kunnen maken met afnemers.”

Het ToBRFV-virus veroorzaakt sinds 2014 wereldwijd grote schade aan tomaten en vormt een aanzienlijke bedreiging voor tomatentelers. Virusresistentie is een van de belangrijke R&D-doelen van TomaTech en het bedrijf introduceerde als een van de eerste intermediaire resistente rassen. “TomaTech beschikt inmiddels over rassen in diverse segmenten die bewezen sterker zijn tegen infecties. Ook al zijn de planten geïnfecteerd, deze blijven functioneren en produceren.”

Foto rechts: Tom Violet

De genetica om ToBRFV (hr) resistentie in rassen te ontwikkelen is beschikbaar bij Tomatech. “Nu is het wachten op het inkruisen van deze genetica en de resultaten analyseren. Daarna gaan we zo snel mogelijk met goede rassen op de markt komen.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Paul van Dijck
Wilfred Scheffers
TomaTech
paul@tomatech.com 
wilfred.scheffers@theplantfactory.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven