Duitse markt overspoeld met Grieks en Turks zachtfruit vanwege oorlog

De sluiting van de Russische en de Oekraïense markt zorgt ervoor dat Griekenland en Turkije klanten zoeken in Duitsland, een belangrijke markt voor Huelva meldt de Spaanse krant Diario de Sevilla. De roodfruitsector, een economisch belangrijke sector in Huelva, ondervindt indirect de gevolgen daarvan. Noch Rusland noch Oekraïne zijn markten waar aardbeien uit Huelva aanwezig zijn. Deze gebieden worden echter van oudsher gedomineerd door in Griekenland of Turkije geteelde producten, die nu klanten in Duitsland zoeken en daar concurreren met die uit Huelva.

Niet weerspiegeld
De delicate internationale situatie heeft ook invloed op de prijsstijgingen van de producten aan de bron, die ook voor het conflict de sector al achtervolgde. Hoewel de consumenten te lijden hebben onder een sterke toename van de prijzen in de supermarkten, wordt de stijging van de kosten dit seizoen - volgens Asaja, een Spaanse landbouworganisatie, 20% in zaden, 150% in meststoffen en fytosanitaire producten, 33% in water, 46% in kunststoffen en derivaten, meer dan 80% in brandstoffen en 270% in elektriciteit –, plus de gevolgen van de droogte, niet weerspiegeld in de prijs die producenten ontvangen.

Oorlogsgerelateerde kostenstijging
De producenten zijn van mening dat "het moeilijk is om te weten in hoeverre de Russische invasie van Oekraïne verantwoordelijk is voor de situatie. Het is duidelijk dat er een stijging is in de kosten die aan de oorlog kunnen worden toegeschreven, zoals die in verband met de kosten van voer en oliederivaten, die worden beïnvloed door de sancties die aan Rusland zijn opgelegd." De meeste moeilijkheden dateren echter van vóór de oorlog, benadrukken ze.

Bron: Diario de Sevilla


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven