Suriname schroeft capaciteit residu-controle voor im- en export op

De komende vier maanden loopt een proefproject in Suriname om de capaciteit van de Surinaamse agro-exportsector op te bouwen zodat deze voldoet aan de import/export-regelgeving van de belangrijkste handelspartners, waaronder de EU inzake residuen van gewasbeschermingsmiddelen in gewassen. Dit project van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij LVV met ondersteuning van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) maakt deel uit van een reeks activiteiten die met ondersteuning van FAO/SAMAP worden uitgevoerd om de export van groenten en fruit uit het land te vergroten.

Het pilot project wordt uitgevoerd door het Viskeurings Instituut (VKI) in het kader van een samenwerkingsovereenkomst met FAO/SAMAP en in samenwerking met de Nationale Plantenbeschermings-organisatie (NPPO) van het ministerie van LVV. Dit project voor het analyseren van MRL's is gericht op de exportgewassen van Suriname met name boulanger, tayerblad, peper, bitawiri en antroewa. Geselecteerde exporteurs van groenten en fruit en hun leveranciers die momenteel produceren voor en exporteren naar de EU-markt participeren aan dit project. De monsters die worden genomen van exportzendingen worden onderworpen aan residuanalyses.

Met dit project wordt een verdere aanzet gegeven om te voldoen aan de eisen van de EU door een mechanisme op te zetten voor het verzamelen en analyseren van monsters voor het testen van residuen van bestrijdingsmiddelen, om een grotere bewustwording te creƫren en de verdere uitvoering van protocollen in overeenstemming met de EU-normen te bewerkstelligen.

In samenwerking met NPPO zijn fytosanitaire inspecteurs opgeleid voor het nemen van monsters bij de exporteurs gedurende een periode van vier maanden van de overeenkomst en als onderdeel van een vastgesteld en overeengekomen werkplan. De testmonsters worden geanalyseerd door VKI en de resultaten worden voorgelegd aan LVV, die de testresultaten zal communiceren met de respectievelijke exporteurs voor het treffen van corrigerende maatregelen. Het pilot project eindigt naar verwachting in augustus 2022.

SAMAP is een initiatief van de Regering van Suriname onder leiding van het ministerie van Landbouw en wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie (EU). Het belangrijkste doel is om de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten zal vergroten.

Bron: LVV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven