Limvalnera, een nieuw aardbeienras uit Italië

Limvalnera is een aardbeienras die sinds ongeveer twee jaar in Zuid-Italië voet aan de grond heeft gekregen. Alleen al in de regio Basilicata is dit jaar 14 hectare met dit ras aangeplant, terwijl in het vorige seizoen slechts iets meer dan 20.000 planten zijn gezet.

Limvalnera aardbeien

"Het seizoen heeft nog anderhalve maand te gaan, maar op dit moment kan ik de vroegheid en de hoge productiviteit van dit ras bevestigen. Tot op heden heb ik ongeveer 430 gram per plant geoogst, wat een vrij goed resultaat is, als we bedenken dat de teelt in kwestie zich op 300 meter boven de zeespiegel bevindt. De aardbeien zijn zeer goed gekleurd, hebben een kegelvorm en zijn middelgroot. In de eerste weken van het seizoen is het soortelijk gewicht van elke aardbei hoger, daarna normaliseert het tot 30-35 gram met de komst van de lente", zegt Pasquale Lobreglio van Fratelli Lobreglio uit Rotondella, in de provincie Matera, regio Basilicata. 

Chiara Lobreglio in een aardbeienkas

"Ik begon de oogst op 8 januari 2022. Het is een rustiek ras en resistent tegen ziekten. De plant heeft een intermediaire en compacte groeikracht, wat het oogsten vergemakkelijkt en het beluchtingsaspect is van fundamenteel belang om de aanvallen van pathogene schimmels te verminderen", zegt Pietro Di Leo, een andere teler uit Scanzano Jonico met 60 hectare in Limvalnera.

Limvalnera aardbeien (foto genomen op 13 april)

"Ik heb ongeveer 20 dagen geleden de suikergraad van een Limvalnera-aardbei gemeten en het resultaat was uitstekend. De markten reageren ook goed, zowel qua hoeveelheden als qua prijs. Tot nu toe oogsten we 330 gram per plant, ondanks dat ze op een kleiachtige bodem worden geteeld. Ik beschouw Limvalnera als een geldig ras, daarom ben ik van plan om in de volgende oogst minstens in één hectare te investeren, om het aardbeienseizoen al in november te kunnen openen." 

"Nadat ik in het vorige seizoen een paar duizend planten had geplant, besloot ik dit jaar ongeveer een halve hectare te investeren. Limvalnera is een aardbei die er al in de eerste weken van de winterafzet goed uitziet en een houdbaarheid van 4-5 dagen heeft, zonder risico op het ontstaan van vlekken. Tot dusver heb ik ongeveer 400 gram per plant geoogst. Als de productietrend ook in de volgende weken wordt bevestigd, verwacht ik het areaal voor het seizoen van 2023 te kunnen verdubbelen", aldus Antonio Brescia, een andere aardbeienteler uit het gebied Metapontino.

Voor meer informatie:
Fornabaio Piantine 
Via Puglia, 61
75025 Policoro (MT) - Italië
(+39) 3387226740
roccomarzo2@gmail.com
Fornabaio-Piantine


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven