Ook Koninklijke Metaalunie nu akkoord met nieuwe cao

Werknemers in de Nederlandse metaal- en technieksector krijgen tot april 2024 gemiddeld 3,2 procent aan loon per jaar erbij. Dat werd eerder deze maand bekend. Nu is ook de grootste werkgeversorganisatie, Koninklijke Metaalunie, na beraad met haar achterban akkoord gegaan. Om technische vakmensen voor de sector te behouden en de aantrekkelijkheid voor jongeren extra te vergroten, is gekozen voor een verbetering van de lonen, stelt men. 

"Hoewel het resultaat op een aantal punten afwijkt van onze uitgangspunten, hebben wij besloten het cao-resultaat positief tegemoet te treden. Er zitten goede punten in, waar we hard voor hebben gestreden. Het resultaat geeft langdurig rust en zekerheid voor onze 180.000 vakmensen en onze 15.000 bedrijven. Ook de aandacht voor de beloning van de jeugd en voor opleidingen is terecht. Want dat is belangrijk voor een sector, die nog meer vakmensen kan gebruiken", zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie’.

Hieronder in het kort de belangrijkste punten uit de nieuwe cao
  • Looptijd dertig maanden
    De nieuwe cao heeft een looptijd van dertig maanden en loopt af per 1 april 2024. De lonen worden per 1 juli met 42,50 euro bruto verhoogd, per 1 september 2022 met 2,75%, per 1 maart 2023 met 3,25% en per 1 januari 2024 met 0,6%. Per 1 juli 2022 is er een eenmalige uitkering van 382,50 euro bruto.

  • Verbetering voor jongeren
    In de cao is met de vakbonden het volgende afgesproken: jongeren tot 21 jaar krijgen per 1 januari 2023 een extra loonsverhoging, zodat zij in totaal minimaal 5% loonsverhoging krijgen, onder andere door de loonsverhoging van 42,50 euro. Verder gaat een werkgroep nieuwe jeugdschalen opstellen.

  • Ook verbetering voor ouderen
    De cao-partijen hebben afspraken gemaakt over een zware-beroepenregeling voor oudere medewerkers. Ouderen met een maandloon tot 3.750 euro kunnen hieraan vanaf 1 januari 2023 deelnemen. Zij krijgen de mogelijkheid maximaal 3 jaar vóór de AOW-leeftijd te stoppen met werken en een uitkering te ontvangen van maximaal 1.874 euro bruto per maand. Daarvoor komt een collectief fonds. Financiering daarvan vindt plaats via een heffing van 0,25%. Cao-partijen hebben daarnaast afgesproken om het Generatiepact voor onbepaalde tijd voort te zetten.

Bron: Koninklijke Metaalunie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven