Koning Willem-Alexander opent Floriade Almere

Tholen - Koning Willem-Alexander heeft gisteren de Floriade in Almere geopend. In aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en belanghebbenden werden een rondje over het terrein gemaakt, de belangrijkste bezienswaardigheden toegelicht en de formele openingshandelingen verricht.


Koning Willem-Alexander plaatst, samen met drie kinderen, een cress in de 'levende' plattegrond van het Floriade terrein

De tuinbouw is met name vertegenwoordigd via The Green House, een kas van ongeveer 1 hectare waarin 1001 dingen te zien zijn. Er is een stukje 'echte' productie te zien en er is aandacht voor verschillende teelttechnische innovaties. Vooral is het echter een presentatieruimte voor allerhande kunstwerken, bloemstukken en concepten rond het thema duurzaamheid en klimaat. Onder begeleiding van Maurice van Wubben, Heleen Valstar en Nico van Ruiten liep de koning een rondje.


Vanaf een balustrade die de kas overziet, krijgt de koning een toelichting op de ontwikkelingen in de moderne tuinbouw.

De Floriade heeft als thema Growing Green Cities. Voedselzekerheid en een harmonieus samengaan van verstedelijking en natuur zijn geen vanzelfsprekendheid, waardoor deelnemers gevraagd is hun inzichten op dit gebied handen en voeten te geven.


Hoogwaardigheidsbekleders present bij de opening


Het park meet zo'n 60 ha, een paar comfortabele schoenen zijn geen overbodige luxe

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over het hoe en waarom van de organisatie van de Floriade. Vooral tegenstanders hebben zich luid geroerd, voor wat betreft de (hoge) kosten, (beperkte) internationale belangstelling en het te verwachten aantal bezoekers. De grote vraag voor nu is of er inderdaad voldoende bezoekers zullen komen: vanuit verre oorden wordt nog altijd beperkt gereisd, terwijl het ook de vraag is of er dichter bij huis voldoende belangstelling is.


Een plattegrond van het terrein, klik hier voor de vergroting


Blik in het Chinese paviljoen


De flat midden in het park is, samen met het gebouw van Aeres Hogeschool en Woonzorgcentrum Flora, een van de drie gebouwen die ook na de Floriade blijft staan. Het terrein wordt dan verder ontwikkeld tot woonwijk.


Blik in de kas The Green House

Op deze plaats volgt de komende tijd ongetwijfeld meer over de Floriade, al is het maar omdat er verschillende evenementen (zoals bijvoorbeeld de uitreiking van Tuinbouw Ondernemersprijs volgende week) zullen plaatsvinden.

Meer informatie over de Floriade zelf en de mogelijkheid deze te bezoeken vindt u hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven