Marktpositie netleverende gasmotor-WKK blijft 'erg sterk'

Ondanks de prijsstijging van aardgas blijft de marktpositie van de netleverende gasmotor-WKK erg sterk. Ook biedt een gasmotor-WKK voor eigen belichting nog steeds prijsvoordelen ten opzichte van het apart inkopen van elektriciteit en ketelgas. Dat schrijft Jeroen Larrivee van BlueTerra in een update op Kas als Energiebron.

Ondanks de sterke marktpositie van de gasmotor-WKK zijn de energiekosten van met name belichtende tuinders wel sterk gestegen. Dit geldt ook voor tuinders zonder WKK.

Uit de inventarisatie van BlueTerra blijkt dat het opgesteld gasmotor-WKK vermogen afgelopen jaar iets is toegenomen. De komende jaren zullen de draaiuren afnemen door de toename van zon en wind, maar blijft de spark spread tijdens draaiuren gunstig. De ondersteunende rol op het elektriciteitsnet wordt groter door een stijgende trend in de inzet van noodvermogen en regelvermogen om het elektriciteitsnet in balans te houden.

BlueTerra kijkt naar de marktposities voor 2023, 2025, 2027 en 2030 in haar barometer. Bekijk het hele bericht op Kas als Energiebron. 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven