Komkommer en aubergine aan de prijs in Paasweek

Tholen - De klokprijzen voor onder meer komkommers en aubergines schoten vorige week omhoog bij de aan het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) aangesloten veilingen. Ook halverwege deze week liggen de prijzen hoog voor de tijd van het jaar.

De oplopende prijzen zijn het gevolg van enerzijds extra vraag vanwege Paasverkoop, maar ook lagere volumes, vooral uit Spanje, en ook een koudere week vorige week, waardoor de producties iets zijn geremd, zo laat de verkoopafdeling van veiling BelOrta vanochtend weten, middenin opnieuw een drukke verkoopochtend.

Over week 14 werd voor komkommer een middenprijs van net geen 74 eurocent gerealiseerd. Een middenprijs die ver boven de doorgaans in week 14 gerealiseerde prijzen ligt. Het vijfjarig VBT-gemiddelde voor komkommer komt in week 14 op net iets onder de 20 eurocent uit.


VBT-cijfers komkommer tot en met week 14. De prijzen voor 2022 liggen ver boven die van 2020, 2021 en het vijfjarig gemiddelde. 

Deze week werden er voor 400-grams komkommers bij BelOrta zelfs prijzen tot van 90 eurocent tot aan 1 euro betaald. De prijzen voor conventionele komkommers zouden soms zelfs boven die van biologische komkommers liggen, zo werd ons door een teler verteld.

Het zijn overigens niet alleen de komkommerprijzen die omhoog schieten. Ook voor aubergines werden vorige week, en deze week opnieuw, hoge prijzen betaald. Met aan het eind van week 14 een middenprijs van ruim 1 euro op de VBT-klokken was er bij aubergines sprake van meer dan een verdubbeling in prijs. 

De middenprijs voor trostomaten steeg in week 14 ook. Over heel week 14 werd gemiddeld net geen 2,79 euro voor een kilo betaald. Deze week werden zelfs kiloprijzen van meer dan 3 euro gehaald. 

Bekijk hier de VBT-middenprijzen over week 14 voor groenten.

Bekijk hier de VBT-middenprijzen over week 14 voor fruit. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven