Hoe komkommerteler Multigrow Grashoek onderneemt in uitdagende tijden

In een normaal jaar teelt Multigrow Grashoek zo’n 17 miljoen komkommers. De hoge energieprijzen zorgen echter voor uitzonderlijke tijden. Hoe gaat het innovatieve familiebedrijf hiermee om?

“Ieder jaar is ons doel om 300 komkommers per vierkante meter te telen”, zegt directeur Thom van Mullekom. “Door de hoge energieprijzen zullen we dat dit jaar niet halen. De huidige situatie met de hoge energieprijzen vraagt om aanpassingen die ten koste kunnen gaan van productie. Ik voel me nu soms meer energiehandelaar dan teler.”

Thom van Mullekom

Datagestuurd telen
Multigrow Grashoek teelt komkommers op een oppervlak van 5,75 hectare. Thom runt het bedrijf samen met zijn ouders Dion en Rosalie van Mullekom. “Elke dag kijken we wat de energieprijzen doen en bepalen we in de ochtend wat we gaan doen in onze kassen. Wij telen planmatig en we sturen op data. Om een voorbeeld te geven: stel dat we per week 3 komkommers van een plant willen oogsten. Dan kijken we naar de lichtvoorspellingen en bepalen we op basis daarvan hoeveel we moeten belichten om de opbrengst te halen.

In de huidige situatie moeten we echter ook andere factoren meewegen. Minder belichten scheelt immers energie, maar daardoor groeit ook de komkommer minder snel. Dat zijn afwegingen die je moet maken, ook al druist dat als teler een beetje tegen je natuur in. Want natuurlijk zijn we het liefste bezig om zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige komkommers te telen.”

Verlagen van energieverbruik
Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al veel energie gestoken in besparen. Dion van Mullekom was bijvoorbeeld een van de eerste komkommertelers die aan de slag gingen met Het Nieuwe Telen. Doel: het energieverbruik verlagen. Allerlei innovaties dragen daaraan bij. De combinatie van een dubbel scherm en een inventief klimaatbeheersingssysteem leverde bijvoorbeeld een forse energiebesparing op: het gasverbruik daalde met 25 tot 30%.

Komkommers én aardbeien
Andere belangrijke stap was de overname van het naastgelegen aardbeienbedrijf van 2,9 hectare inclusief WKK (Warmte Kracht Koppeling) in 2020. “Dat hebben we overgenomen van de buurman. Nu teelt hij daar nog aardbeien, vanaf medio dit jaar gaan we dat zelf doen. Het komkommerbedrijf en aardbeienbedrijf zijn energietechnisch al wel aan elkaar gekoppeld. Door de aanleg van een warmtenetwerk en het koppelen van de elektra behalen we synergievoordelen op het gebied van energie. Met de WKK kunnen we de kassen voorzien van warmte, elektra en CO2. En wat het ene bedrijf over heeft qua restwarmte, kan bij de ander worden ingezet. Dat biedt ons dus meer mogelijkheden en flexibiliteit. Je kunt wel zeggen dat één plus één is in dit geval drie is. Naast het feit dat komkommers en aardbeien energietechnisch goed matchen, is ook een stukje risicospreiding als bedrijf nooit verkeerd.”

Vers is het toverwoord
Multigrow Grashoek is lid van telersvereniging Kompany, een afzetorganisatie voor groenten en fruit. Via Kompany vinden de komkommers van Multigrow Grashoek hun weg naar consumenten in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Tsjechië en Polen.

Vers is het toverwoord. “We streven ernaar dat een komkommer binnen 24 uur na de oogst in de winkel ligt. Bij het vers houden van de komkommer speelt de verpakking een belangrijke rol. De doos van Smart Packaging Solutions is perfect afgestemd op ons product. We gebruiken de 4-punts doos met luchtgaten. Deze doos garandeert optimale vochtregulering en voorkomt condensatie. Dat is zeer belangrijk, aangezien een komkommer voor 93% uit vocht bestaat. De massief kartonnen verpakking van Smart is daar uitermate geschikt voor en kwalitatief goed qua sterkte. Dat voorkomt doorzakking bij condensatie.”

Waar zijn nog meer speerpunten voor Multigrow Grashoek? “Flexibiliteit bieden richting onze klanten vinden wij erg belangrijk. Om dat waar te maken, zijn wij ook afhankelijk van onze toeleveranciers. We houden zelf een ruime voorraad verpakkingen aan, maar als het nodig is, is Smart altijd in staat om op korte termijn te leveren. Het is een betrouwbare leverancier waar we graag mee samenwerken.”

Bron foto's en tekst: Smart Packaging Solutions

Voor meer informatie:
Facebookpagina Multigrow Grashoek

Smart Packaging Solutions
Oude Baan 120
9200 Oudegem-Dendermonde
+32 (0)52 26 19 25
info@smartpaso.com      
www.smart-packaging-solutions.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven