Aquaponisch telen in het hart van Londen, in het Canadese Ontario

"Er zijn ideale omstandigheden die gunstig zijn voor zowel vissen als planten. Met een evenwichtige balans in het systeem kunnen we de productie in een aquaponic systeem verder optimaliseren," zegt Rheece de Veyra, oprichter van Green City Aquaponics in Londen, Ontario.

Green City Aquaponics is een kleinschalige aquaponic en microgreen teeltbedrijf wat in staat is om maximaal 800 planten telen op een oppervlakte van 200 vierkante meter. Het aquaponic systeem bevat ruwweg 6.200 liter water, 2.400 liter voor aquacultuur en 3.800 liter voor hydroponics. Het systeem teelt ongeveer 6,8 - 9 kilo microgreens per week. Zoals Rheece uitlegt, teelt Green City Hydroponics microgreens op 115 vierkante meter van de totale voetafdruk, maar het bedrijf wil uitbreiden naar 260 vierkante meter en hogere kweekrekken gebruiken, waardoor de teelt van microgreens bijna verviervoudigd zou kunnen worden.


Rheece de Veyra

Rheece groeide op in de Filipijnen en verhuisde in 2004 met zijn gezin naar Londen, Ontario. Tijdens zijn jeugd op de Filipijnen had Rheece al geëxperimenteerd met het kweken van verschillende soorten planten in de familietuin en had hij meerdere aquaria. Toen hij in 2014 over aquaponics leerde en zich in het onderzoek verdiepte, werd hij onmiddellijk verliefd op het concept en begon hij aquaponics als een bedrijf te onderzoeken. Tot nu toe heeft Londen bewezen een goede testmarkt te zijn voor aquaponics en vertical farms.

"Londen in Ontario is een middelgrote stad met een diverse bevolking die lokale tuinbouwprogramma's ondersteunt, zoals de stedelijke tuinbouwstrategie van de stad en de Western Fair Association. De laatste is een tuinbouwvereniging die bewustzijn en verbeteringen in de tuinbouwgemeenschap bevordert," legt Rheece uit.

Waarom aquaponics
Rheece beschrijft de voordelen van aquaponics en legt uit dat aquaponics ongeveer 10% van het water verbruikt dat nodig is in een productiesysteem op basis van grond. Dit is te danken aan de verbeterde afgifte van voedingsstoffen en het verminderde waterverlies door verdamping. Bovendien wordt de groei van nuttige bacteriën die de levering van extra voedingscomponenten aan planten, zoals aminozuren, verbetert. Dit komt door het ecosysteem dat ontstaat wanneer aquacultuur en hydrocultuur worden gecombineerd. En omdat het van cruciaal belang is het ecosysteem in stand te houden, worden gewasbeschermingsmiddelen koste wat kost vermeden, met als resultaat chemicaliënvrije vis en microgreens.

Aquaponics kunnen op maat worden ontworpen, zodat ze in elke ruimte passen en in de loop van de tijd kunnen uitgroeien. Hierdoor is het niet nodig bij het begin grootschalige, kapitaalintensieve systemen te installeren. Die systemen kunnen ook in leegstaande gebouwen worden geïnstalleerd en inkomsten genereren in anders ongebruikte ruimte.Evenwichtige plantenvoeding via eetbare en siervissen

Green City Aquaponics vormt in de aquacultuur een combinatie van eetbare en siervissoorten, namelijk tilapia, koi en goudvis. Volgens Rheece levert tilapia een hoog fosforgehalte op, terwijl koi en goudvis een overvloed aan stikstof produceren. De combinatie van deze drie soorten zorgt dus voor een evenwichtig voedingsprofiel voor de microgroenten, die water uit de vistanks ontvangen.

Het aquaponicsysteem bevindt zich in de open lucht en het koele Canadese weer maakt het moeilijk om de omgevingscondities in het water op een goedkope manier te controleren. Dit maakt het moeilijk om bepaalde vissoorten te kweken, laat staan dat dit het hele jaar door kan gebeuren. Voorlopig is het teeltbedrijf vooral gericht op de productie van microgroenten zoals luzerne, klaver, brassica's, boekweit, erwten, zonnebloemen en maïs.

"Dankzij het aquaponic-systeem beginnen we onze teelt van bladgroenten te verhogen, maar op het moment telen we in onze ruimte voor microgreens tot het voorjaar aanbreekt," zegt Rheece. "Als het voorjaar is aangebroken, zullen we meer bladgroenten buiten in ons aquaponic-systeem gaan produceren."

Bekendheid van aquaponics in Ontario
Green City Aquaponics is druk bezig om de bekendheid van aquaponics te vergroten door middel van sociale media en gesprekken met leden van de gemeenschap. Rheece hoopt in de komende 3-5 jaar een commerciële aquaponic farm te installeren en rondleidingen te geven aan de gemeenschap, met de nadruk op scholen. Verder hoopt Rheece het aquaponic model te implementeren dat wordt gebruikt door de Mississauga Voedselbank, waarbij het voedsel dat aquaponisch wordt geteeld terugvloeit naar de gemeenschap. Green City Aquaponics deelt al voedsel met de London Food Bank.

"Ik geloof dat we in onze basisbehoeften moeten kunnen voorzien. Als ik kan helpen de stress te verlichten die gepaard gaat met het voorzien in deze behoeften, dan kunnen we allemaal onze mentale inspanningen richten op andere problemen. Ook geloof ik dat de houdbaarheid en voedingswaarde van onze microgreens en spruiten kan helpen ondersteunen de kwaliteit van het leven van degenen die door de London Food Bank," zegt Rheece.

Green City Aquaponics wil zijn team uitbreiden en 1-2 werknemers in dienst nemen in 2022. Rheece hoopt ook om coöperatieve mogelijkheden te bieden aan hen die de wereld van de stedelijke tuinbouw willen verkennen.

Voor meer informatie: 
Rheece de Veyra, Oprichter
Green City Aquaponics
rdeveyra@greencityaquaponics.ca
www.greencityaquaponics.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven