40 jaar uitschuifbare daksystemen

Dit jaar bestaan de uitschuifbare daksystemen van Cravo 40 jaar. "In 1982 ontwierpen we het eerste uitschuifbare dak voor de veredeling van boomzaden in Canada," zegt directeur Richard Vollebregt. Het dak werd ontworpen om schaduw te bieden aan jonge bomen en om ze in de winter te laten profiteren van de bescherming van de sneeuw. Het was een simpele voorwaarde, maar wel onder voorbehoud. Het dak moest automatisch kunnen inschuiven als het begon met sneeuwen. Daarom werd er een sneeuwsensor geïntegreerd, zodat de constructie niet zou bezwijken onder de sneeuw. 

Van een eenvoudig inschuifbaar schaduwdak heeft Cravo in de afgelopen 40 jaar meer dan 75 verschillende systemen ontwikkeld voor 4 verschillende constructies, met 1-3 lagen en 11 verschillende schermen. "De klimaatverandering, onvoorspelbare weersomstandigheden, de pandemie en meer aandacht voor een verminderd verbruik van water, elektriciteit en brandstoffen zorgen ervoor dat er meer vraag is naar onze automatisch inschuifbare daksystemen voor kassen en in het open veld, in de woestijn en in tropische en gematigde klimaten," zegt Richard.

Het eerste uitschuifbare daksysteem in 1982.

Zachtfruit
In 2014 is Cravo uitgebreid naar het segment voor zachtfruit. Aardbeientelers gebruiken uitschuifbare daken en daken met koelsystemen om stevig, zoet fruit te telen. Daarvoor kunnen ze aan het eind van de herfst en begin van de winter hogere prijzen vragen. "Met een uitschuifbaar dak kunnen ze het seizoen verlengen," zegt Richard. Het fruit heeft dan de stevigheid van fruit dat buiten is gerijpt, waardoor het ook over langere afstanden goed blijft. Frambozentelers zijn hier ook naar op zoek, zeker als tunnels geen optie zijn vanwege de hitte.Koeling
Wat meer recent zijn bedrijven in warme klimaten in het Midden-Oosten begonnen met het gebruik van uitschuifbare daken voor koeling. Daarmee kunnen groenten en zachtfruit worden geteeld in extreem warme klimaten, waarbij er 90% minder elektriciteit en water wordt gebruikt voor het koelen dan bij conventionele kassen. "Dit is een hele duurzame manier van telen, waarbij een grotere variëteit aan gewassen ervoor zorgt dat de voedselzekerheid verbetert en kostbaar water tegelijkertijd niet verloren gaat."

De dramatische stijging van de prijzen voor olie, gas en elektriciteit zorgt ervoor dat het nu aantrekkelijker wordt om in warme klimaten te telen, omdat daar geen extra verwarming nodig is. Met een elektriciteitsverbruik van 2-3 kW per dag en extra water dat voornamelijk voor het ontvochtigen wordt gebruikt, zorgt het lage verbruik van natuurlijke hulpbronnen voor duurzame voordelen op de lange termijn.

De inschuifbare kassen en koelruimtes kunnen ook worden voorzien van vogelnetten of insectennetten, om het gewas extra te beschermen.


Impact van de pandemie
De bescherming tegen verschillende extreme klimaatomstandigheden heeft ervoor gezorgd dat er meer vraag is naar inschuifbare daksystemen. De impact van de pandemie heeft die vraag nog verder gestimuleerd. "Nu de toeristensector weer langzaam opbloeit, zijn resorts in tropische gebieden zoals de Caribbean op zoek naar manieren om veilig en vers voedsel te krijgen. De lokale voedselvoorziening heeft vaak problemen door orkanen. Maar de import is ook niet betrouwbaar door de problemen in de logistieke sector wereldwijd. Onze uitschuifbare daksystemen zijn een goede oplossing. Daarmee kunnen telers groenten telen op locaties met een lang regenseizoen en droge, hete zomers. Onze uitschuifbare daksystemen hebben alle 13 orkanen, tyfoons en cyclonen overleefd waar ze in de afgelopen 19 jaar door getroffen zijn."


Het team van Cravo is aanwezig op Fruit Logistica in Berlijn van 5-7 april. Ze zijn te vinden in hal 6.1, stand B-01.

Voor meer informatie:
Richard Vollebregt
Cravo Equipment Ltd
+1 (0)519 759 8226 x 215
richardv@cravo.com
www.cravo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven