"Antidumpingheffing op staal moet snel van tafel"

In een brief aan de Europese commissie stelt Orgalim, de Europese vertegenwoordiger van de metaalverwerkende industrie, dat de antidumpingheffing op sommige producten van staal snel van tafel moet. De Koninklijke Metaalunie, lid van Orgalim, sluit zich bij die oproep aan en kaart het probleem aan bij het Nederlandse kabinet.

“Opschorten van de heffingen of, op zijn minst, het verder verhogen van de quota, is cruciaal voor de concurrentiepositie van de Europese technologische industrie. En dus ook voor de Nederlandse mkb-maakindustrie”, liet Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie, vorige week weten in onderstaand bericht.

De heffing is in juli 2018 ingesteld, maar dreigt nu averechts te werken. De afgelopen jaren zijn prijzen flink gestegen. Dat heeft Orgalim er al in december 2021 toe bewogen om de Europese Commissie te vragen de noodzakelijkheid van de heffing te onderzoeken. Dat stond toen dus nog los van de oorlog in Oekraïne. Die oorlog heeft het echter nog urgenter gemaakt dat de heffingen onder de loep worden genomen. Prijzen stijgen door, levertijden lopen op en beschikbaarheid van bepaalde materialen wordt een groot risico. Onder normale omstandigheden vertegenwoordigen Oekraïne en Rusland 23% van de Europese staalimport. In de afgelopen weken is het aankopen van staal steeds moeilijker geworden. Staal uit Rusland importeren mag niet meer en meerdere producenten in Oekraïne zijn gedwongen hun productie te stoppen.

Noodkreet richting kabinet
Orgalim vraagt nu om het opschorten, al dan niet tijdelijk, van de antidumpingheffingen van staal. Koninklijke Metaalunie is lid van Orgalim en roept de Nederlandse overheid op om het ingediende verzoek te ondersteunen. “Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de Europese staalmarkt concurrerend te houden ten opzichte van ‘goedkope’ landen als China en India”, zegt Kaanen. “Maar de verlenging van afgelopen jaar van de importmaatregelen versterkt de negatieve effecten van de huidige overspannen staalmarkt enorm: nog hoger oplopende prijzen en enorm te kort aan staalproducten. Daar komt de oorlog in Oekraïne nu nog bij. De huidige marktomstandigheden zetten herstel en groei van maakbedrijven sterk onder druk.”

Hoge staalprijzen, materialen niet verkrijgbaar
Kaanen: “Meer omzet betekent niet dat alles goed gaat: materiaalprijzen zijn enorm gestegen, maar misschien nog wel vervelender is dat diverse metalen simpelweg niet verkrijgbaar zijn. Dit leidt tot grote problemen in de productieketen.”

Veel mkb-maakbedrijven staan onder grote spanning omdat de winstgevendheid sterk onder druk is komen te staan en levertijden langer worden. “Het materiaalprobleem heeft een aantal oorzaken. Geopolitieke spanning, verstoring van de ketens door de pandemie, maar ook het Europese anti-dumpingbeleid op staalgebied. Met betrekking tot dat laatste: dit overheidsingrijpen beïnvloedt de prijsvorming en de handelsstromen van metaal disproportioneel,” aldus Kaanen.

Bron: Metaalunie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven