Mogelijk nieuw soort luis in de kas

Paprikateler Dennis Grootscholte twitterde het vorige week nog: luis wordt een steeds grotere uitdaging. Koppert schrijft er ook over. 

Sinds een aantal weken lopen adviseurs van Koppert in diverse teelten zoals paprika, komkommer en roos tegen een bladluis aan die eruit ziet als groene perzikluis. Deze bladluis lijkt echter van de huidige veel gebruikte chemische middelen niet dood te gaan. De bladluis is al diverse malen gedetermineerd en steeds lijkt de uitslag; groene perzikluis. Mogelijk gaat het om een nieuw (onder) soort; dit is bij Koppert nog volop in onderzoek.

De beste troef die de sector tot nu toe in handen heeft als het over bestrijdingsmethodes gaat, is het inzetten van de galmug Aphidend, aldus Koppert. Parasitaire sluipwespen lijken moeite te hebben met deze bladluis, mogelijk hebben ze chemische middelen opgenomen, waar de bladluis niet dood van gaan, maar nog wel een negatief effect hebben als de luis wordt geparasiteerd door de sluipwespen. Niet te vergeten heeft de zeer donkere januari maand de biologie ook vertraagd. Momenteel lopen de proeven met het inzetten van Chrysopa (gaasvlieg larve en eieren) en Aphidalia (lieveheerstbeestje).

Koppert adviseert: "Bij het vinden van bladluis, pas dubbel op met de strategie die u kiest en neem contact op met uw adviseur."

Bron foto en tekst: Koppert


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven