Groenten meer dan 4 procent duurder dan een jaar geleden

Boodschappen zijn duurder geworden. Na een analyse van Test Aankoop van meer dan 3.000 producten en prijzen in de grote supermarktketens (Aldi, Lidl, Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora en Delhaize) kwamen zij tot de conclusie dat de prijzen in maart opnieuw zijn gestegen. Het winkelmandje met boodschappen is daarmee 4,3% duurder dan een jaar geleden. 

Groenten zijn gemiddeld 4,15% duurder dan vorig jaar, maar het prijsverschil is iets kleiner dan vorige maand. Vooral tomaten zijn veel duurder dan een jaar geleden (+18,9%) en aardappelen (gemiddeld +6%). Uien (-3%), wortelen en komkommers (beiden -2%) zijn daarentegen licht in prijs gedaald ten opzichte van vorig jaar. De stijging van de prijzen van fruit namen in februari af: +1,16% in een jaar.

Waarom wordt alles duurder?
De redenen voor de prijsstijging zijn nog steeds de hogere energieprijzen, maar ook schaarser wordende grondstoffen. Test Aankoop verwacht geen onmiddellijke verbetering, aangezien de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland ook invloed zullen hebben op de ontwikkeling van de energie- en grondstoffenprijzen (vooral met betrekking tot tarwe en zonnebloemolie). 

Bron: Test Aankoop


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven