Vochtsparen: één van de teelttechnieken waarbij AI telers kan helpen

Hoe kan artificiële intelligentie ingezet worden voor klimaatsturing in de serre? Thomas More en de Universiteit Gent gingen in september 2021 een samenwerking aan in het LA-traject KLIMOP-AI antwoord op die vraag te vinden. Verschillende vragen van tuinders worden hierin onderzocht. Op de website van Enerpedia aandacht voor de inzet van AI bij vochtsparen. 

Patronen
Vochtsparen is een techniek waarbij in de late namiddag op lente- en zomerdagen de ramen minder ver geopend worden om het vochtgehalte in de serre te laten stijgen. Zo zullen planten minder verdampen, waardoor deze behoed worden voor uitputting. Telers gebruiken deze techniek reeds, maar het ideale moment om deze techniek toe te passen én de gekozen raamstanden zijn dagelijks anders omdat ze afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Daarom werkt deze techniek de ene dag beter dan de andere.

Met het gebruik van AI werden uit de data van de klimaatcomputer van de tuinder verschillende situaties onderscheiden. De computer analyseerde de acties die de tuinder op bepaalde momenten nam en leidde daaruit af welke de beste resultaten opleverden. Zo kan de tuinder in de toekomst beter inspelen op verschillende weersomstandigheden en de klimaatregeling verbeteren.

Vochtsparen vormt maar een klein deeltje in de klimaatsturing, maar dit voorbeeld geeft duidelijk het potentieel van de techniek aan. In de data die de tuinder reeds ter beschikking heeft, worden patronen gezocht zodat een beter inzicht in de klimaatsturing wordt bekomen. Dit maakt het mogelijk om energie te besparen en minder CO2 uit te stoten, terwijl gelijktijdig het gewas fitter blijft.

In Proeftuinnieuws werd eerder dit jaar het voorbeeld van vochtsparen uitgebreider besproken. 

Bron: Enerpedia


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven