Regen bedekt groentepercelen in Murcia met laagje saharastof

De combinatie van regen en ongekende hoeveelheden saharastof in de atmosfeer heeft grote delen van Spanje onder een zandlaagje bedekt. Zo ook de Valle del Guadalentín en El Campo de Murcia, twee groenteteeltgebieden in de regio Murcia.

De regen doet het zwevende stof uit de Sahara neervallen op het aardoppervlak en ook al betekent dit een bijdrage van voedingsstoffen voor de planten, het opgehoopte zand op de bladeren van de planten kan ook het vermogen van onder meer sla, artisjokken en broccoli aantasten om de fotosynthese uit te voeren.

Woensdag maakte telersvereniging Coag Murcia een balans op van de situatie via telefonisch contact met verschillende telers. "Door de regen is een modderlaagje op de groenten ontstaan die de planten kan beschadigen als er geen schoon water valt", zegt José Miguel Marín, voorzitter van Coag.

De regen die later op de avond viel, bevatte al minder stofdeeltjes. Dat begon de gewassen al weer schoon te maken, maar de telers blijven waakzaam, want het saharastof blijft tot het weekend boven de regio hangen en ook de komende dagen kan het nog regenen.

Bron: laopiniondemurcia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven