Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep politie over drugs in agrarisch buitengebied Westland staat los van crisisactualiteit

Tholen - Recent plaatste Basisteam Westland van de politie op sociale media een bericht over de gevaren van drugscriminaliteit voor boeren- en tuindersbedrijven. De oproep komt op een moment waarop telers onder grote economische druk staan door hoog oplopende kosten. Dat roept de vraag op of het moment bewust gekozen is. Navraag bij de politie leert dat het moment van plaatsing geen reactie op de crisisactualiteit is. 


Wil iemand je schuur of kas huren en vertrouw je het niet? Of zie je andere verdachte zaken? Meld je, is de boodschap van de politie in de oproep op Twitter en Facebook

Criminaliteit in agrarisch buitengebied terugdringen
Een woordvoerder geeft aan dat uit eerdere onderzoeken van de politie is gebleken dat drugscriminaliteit in het buitengebied – net zoals elders in het land – mogelijk ook in de regio Den Haag speelt. De politie wil meer zicht op de problematiek en heeft in een actieonderzoek geïnvesteerd. Dit onderzoek heeft als doel om criminele invloeden in het agrarisch buitengebied en de (glas)tuinbouw effectief aan te pakken en de kwetsbaarheid van boeren en tuinders voor deze criminele invloeden te verminderen. 

Leegstand
De politie signaleert dat er in het buitengebied sprake is van grote leegstaande panden en kassen, die aantrekkelijk zijn voor criminele activiteiten als wietteelt, drugsproductie en opslag van drugsgerelateerde stoffen en middelen. Het is echter een probleem dat al velen jaren speelt, dus een reactie op de zware economische tijden voor tuinders door eerst de coronacrisis en nu energiecrisis is het bericht niet direct.  

Melden
Wel is het voor het 'in ieder geval voor eerst in vijf jaar' dat in Westland deze oproep gedaan wordt, bevestigt de woordvoerder. De politie roept op om bij verdachte situaties de politie te bellen op 0900-8844 en ook kan melding gemaakt worden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de beveiligde omgeving op hun site. Bij spoed is noodnummer 112 de manier om de politie te bereiken.

Vaker wiet dan drugslab
De politie komt drugscriminaliteit zowel via eigen surveillance als via tips op het spoor. De woordvoerder geeft daarbij wel aan dat Meld Misdaad Anoniem, zoals in veel andere zaken, ook bij drugscriminaliteit 'een zeer nuttig en geslaagd' meldpunt is waar 'veel bruikbare tips binnenkomen'. In de regio Westland komt de politie een grotere aanwezigheid van wietkwekerijen tegen ten opzichte van drugslabs. 

"Je kunt maar één keer nee zeggen", waarschuwt de politie in de oproep. Telers die zich melden moeten vrezen voor een straf. Daarover gaat de politie echter niet, benadrukt de woordvoerder. "Dat is een zaak voor het Openbaar Ministerie." 

Voor meer informatie:
Politie Basisteam Westland
www.politie.nl