Het Franse komkommerteeltbedrijf Kultive is twee weken geleden onder zeer complexe omstandigheden begonnen met het komkommerseizoen.
"Op dit moment is het voor een teler erg moeilijk om te voorspellen wat er precies gaat gebeuren. Als gevolg van de stijging van de kosten voor alle onderdelen van het teeltproces, staan we momenteel flink onder druk", vertelt directeur van Kultive Anthony Langlais.
"De stijging van de energieprijzen heeft niet alleen direct een impact op onze sector, maar heeft ook gevolgen voor de andere sectoren waarvan we afhankelijk zijn. In vergelijking met vorig jaar is de gasprijs ofwel verviervoudigd, ofwel verzesvoudigd en de prijs van meststoffen – afhankelijk van de producten – ofwel verdubbeld ofwel verviervoudigd. Daarnaast is de prijs van karton met maar liefst 40% gestegen en is de prijs van het transport met wel 20% gestegen.
Op dit moment worden we dus geconfronteerd met omstandigheden waarin de teeltkosten een werkelijk verbazingwekkende stijging doormaken, met grote problemen die we tot nu toe niet onder controle hebben en die het Franse komkommerseizoen van 2022 erg onzeker maken."

"We moeten afzetten tegen prijzen die kloppen met de huidige economische werkelijkheid"
In deze zeer bijzondere marktsituatie zal het succes van het huidige komkommerseizoen óók afhangen van de positionering van de supermarkten. "Een aantal van onze supermarktklanten is een beetje traag als het gaat om het overschakelen van het Spaanse komkommerseizoen naar het Franse komkommerseizoen. Onze lokale Franse producten zijn opnieuw duurder dan de niet-Franse importproducten. Deze situatie kan gunstig zijn voor de Spaanse concurrentie, waarvan het teeltproces wat betreft het energieverbruik minder duur is dan het Franse teeltproces. We moeten onze producten echter afzetten tegen prijzen die kloppen met de huidige economische werkelijkheid. Onze klanten en consumenten zullen zich ervan bewust moeten zijn dat we de Franse komkommers dit jaar niet tegen dezelfde prijzen kunnen afzetten als die we in het verleden hebben gehanteerd."
"Het is van essentieel belang dat de supermarkten de Franse kanalen snel openen"
Bij Kultive hebben sommige telers onlangs besloten om de verliezen te beperken door hun oogst nog wat uit te stellen. "Het is echter nu al duidelijk dat als de opbrengst van deze eerste oogst heel slecht is en als er voor de volgende oogsten geen uitzicht op herstel is, er voor ons vanaf mei/juni een groot gat in de inkomsten zal ontstaan. Als het stilleggen van een bedrijf rendabeler is dan het draaiende houden, zullen telers een beslissing moeten nemen. We moeten dus goed voorbereid zijn. De komende twee weken zullen daarom bepalend zijn. Het is van essentieel belang dat de supermarkten de Franse kanalen snel openen, want het seizoen zal grotendeels van die lancering afhangen. We bevinden ons momenteel namelijk echt op de drempel van iets veel groters."

"We hebben alles in het werk gesteld om consumenten Franse komkommers van goede kwaliteit aan te bieden"
Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin het komkommerseizoen plaatsvindt, wil Anthony Langlais te allen tijde positief blijven. "Ondanks het feit dat elke teler bepaalde keuzes heeft moeten maken, moesten we wel met het seizoen van start gaan. We willen er ook mee doorgaan. De situatie is niet ideaal, maar is ook weer niet alleen maar slecht. Vanuit sanitair oogpunt ziet het seizoen er goed uit. Dit is niet vanzelfsprekend, want in de maanden januari en februari was dit bijvoorbeeld niet het geval. Vanuit teelttechnisch oogpunt ziet het seizoen er ook goed uit. We hebben er daarom alle vertrouwen in dat onze planten gezond zijn, zich goed zullen ontwikkelen, zeker als ze wat zon gaan krijgen. We hebben alles in het werk gesteld om dit ongewone seizoen zo goed mogelijk te doorstaan en om consumenten Franse komkommers van hoge kwaliteit aan te kunnen bieden."
"Bovendien is de consumptie van komkommers op de Franse markt de laatste jaren gestegen en dat is alweer iets positiefs. Voorlopig weten we tot Pasen wat ons te doen staat. We gokken er verder op dat Franse consumenten op het hoogtepunt van het seizoen Franse komkommers zullen willen consumeren, maar de vraag is hoeveel ze bereid zijn voor hun komkommers te betalen."
Voor meer informatie:
Anthony Langlais
Kultive
190 allée du Bois Vert
45640 Sandillon, Frankrijk
+33 (0)2 38 49 33 49
[email protected]
www.kultive.fr