Welke factoren bepalen de extreem hoge prijzen die voor Japanse aardbeien in Singapore worden gevraagd?
Kumamoto, een van de belangrijkste tuinbouwgebieden in centraal Kyushu, Japan, is vooral bekend om zijn fruit en groenten en ook om zijn veestapel. Volgens Ishino van de afdeling 'uitbreiding van het verkoopkanaal' van het bureau van de prefectuur van Kumamoto wordt bij de teelt van Japans fruit bij elke stap extra zorg besteed aan de kwaliteit van het fruit.
Tijdens het plukken ondergaat elke afzonderlijke vrucht "een zeer strenge selectie door het menselijk oog, voordat het wordt verpakt en verzonden voor levering", aldus Ishino. "Er wordt rekening gehouden met factoren zoals de grootte, de vorm en of het product kneuzingen heeft." In het geval van klasse 2 producten (kleur, misvorming, andere gebreken), wordt het fruit meestal teruggestuurd.
"Het is zeker waar dat Japans fruit duurder kan zijn dan fruit dat in Singapore wordt geteeld en afgezet. Dat komt omdat het met vliegtuigen wordt geïmporteerd van Japanse bedrijven 5.200 km verderop, terwijl een bepaalde standaard van versheid wordt gehandhaafd," legde Ishino uit.
In de prijs is ook rekening gehouden met de enorme hoeveelheid tijd en moeite die de aardbeientelers investeren; ongeveer 1.700 uur per jaar per 1.000 m2. Op de bedrijven worden de aardbeien nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat ze goed groeien, met het optimale type gewasverbeteringsmiddel en de juiste temperatuur. De aardbeien worden vervolgens met de hand gesorteerd op kleur en vorm en zorgvuldig verpakt om te voorkomen dat ze worden geplet.
De aardbeienprijs hangt echt af van de tijd van het jaar: het aardbeiseizoen valt doorgaans tussen december en maart. In supermarkten in Japan kost een bakje aardbeien gewoonlijk tussen €6,18 en € 12,36.
Bron: mothership.sg
Foto: Dreamstime.com