Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Scherzer Gemüse teelt voortaan rucola in plug op water

Samen met de afzetorganisatie Franken Gemüse is teler Scherzer Gemüse erin geslaagd rucola  op water te telen. "Het product is sinds begin februari verkrijgbaar in de Zuid-Duitse levensmiddelenhandel," meldt Florian Wolz, directeur van Franken Gemüse.

"Rucola in de klassieke vollegrondsteelt staat duidelijk al enkele jaren onder druk," zegt Wolz. "Toenemende uitdagingen - zoals nitraat, meststoffenvoorschriften en gewasbescherming - maken het steeds moeilijker om in Zuid-Duitsland rucola in de openlucht te telen. Daarom hebben we rondgekeken naar alternatieve teeltmethoden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor teelt op water."


Nieuw uit Zuid-Duitse teelt: Hydro-rucola in pluggen

Groot afzetpotentieel voor hydro-rucola
Op de hoofdlocatie van de moderne groentekwekerij Scherzer in Dinkelsbühl, Franken, werd daarom speciaal voor rucola een compartiment van ca. 5.000m² ingericht in haar moderne hydrocultuurinstallatie. Wolz: "Hoewel Scherzer al verschillende slasoorten op dezelfde locatie op water teelde, moest een volledig nieuwe faciliteit worden opgezet omdat de teelt van rucola een uniek watercirculatiesysteem en bijbehorende voedingswaarden vereist."

Wat marketing betreft, ziet Wolz interessante mogelijkheden voor rucola in pluggen. "Hydro-rucola heeft een bladgewicht van ongeveer 50 gram, wat ruwweg overeenkomt met de gebruikelijke consumptie-hoeveelheid bij particuliere consumptie. Bovendien heeft het door de wortelkluiten een goede houdbaarheid, waardoor het zich onderscheidt van conventionele rucola," zegt Wolz.


Het hydrocultuur-systeem van de familie Scherzer

Knoblauchsland: pioniers in hydrocultuur
Het eerste Franken Gemüse hydrocultuursysteem werd in 2015 opgezet op het Haubner teeltbedrijf. Sindsdien hebben nog drie andere bedrijven - Scherzer Gemüse, Georg Boß en Gemüsebau Hoffmann - voor de innovatieve teeltmethode gekozen, zodat verse lokale hydrocultuur - zoals gekleurde sla, sla en paksoi - nu groeit op vier verschillende locaties op in totaal 100.000 m².

Volgens Wolz is er duidelijk nog meer potentieel: "Sla is vooral in trek als hydrocultuurteelt, onder andere omdat we dankzij het weers-onafhankelijke teeltproces een constante kwaliteit kunnen garanderen. Ik denk dat het op den duur ook mogelijk zou zijn voor klassieke vollegrondgewassen zoals selderij, Romaine sla en koolrabi. Op dit moment zijn we er echter nog niet: onze taak bestaat er eerst in de toegevoegde waarde van deze nieuwe teelttechniek over te brengen en de productie daarop af te stemmen."

Foto's: Franken Gemüse / Scherzer Gemüse

Voor meer informatie:
Florian Wolz
Franken Gemüse eG
Tel: +49 911 934830
[email protected] 
www.franken-gemuese.de  
www.instagram.com/frankengemuese

Scherzer Gemüse
Standort Dinkelsbühl
Waldeck 50
91550 Dinkelsbühl, Duitsland
Tel: +49 911 3104660
scherzer-gemuese.de
www.instagram.com/scherzer_gemuese

Gerelateerde artikelen → Zie meer