In Cambados, in de Spaanse provincie Pontevedra, is het hoofdkantoor gevestigd van wat momenteel de enige groente- en fruitorganisatie van het gewest Galicië is. "Horsal S.C.G is in 1986 opgericht door een groep telers die betere condities wilden voor hun producten op de markt. Ze teelden voornamelijk bonen voor de groothandelsmarkten, toen speculatie en een gebrek aan transparantie bij de tussenpersonen hen ertoe bewogen om zich te groeperen en de coöperatie op te richten", vertelt manager Fernando Veiga.
"Vandaag de dag bestaat de vereniging uit 92 telers, van wie het gros aan het hoofd staan van een familiebedrijf. De teeltbedrijven vallen op door hun kleine omvang en combineren vaak tuinbouw met andere activiteiten zoals het oogsten van schaaldieren of de wijnbouw, aangezien we ons in het gebied bevinden van de bekende Albariño-wijn. Vorig jaar konden we afsluiten met 3,2 miljoen kilo groenten en een omzet van € 4,4 miljoen."

Een kas met Padrón-paprika’s. De afrikaantjes worden gebruikt voor de biologische bestrijding van trips.
Deze mooie cijfers wijzen op de toegevoegde waarde van coöperatieve samenwerking, die Horsal in 2009 in staat stelde erkend te worden als telersvereniging.
"Vorig jaar kregen we redelijke prijzen voor onze oogstopbrengst, maar toch woog de meerwaarde niet op tegen de inflatie. De prijzen van de grondstoffen stegen sterk, zowel in de teelt als in de verwerking en de verpakking. Het is trouwens erg moeilijk om die kosten door te berekenen in de uiteindelijke verkoopprijs", zegt Fernando (op de foto rechts). "Over het algemeen volgen prijswetten een algemene trend, want de meeste producten komen uiteindelijk terecht bij een handvol retailers. Maar omdat we ons als lokale telers in de eerste plaats richten op de markt in het noordwesten van Spanje, die goed is voor 80% van onze omzet, kunnen we iets meer bekomen dan we zouden behalen op de algemene markt. Toch doen we ook wat export, met name van ons product dat het meest in het oog springt, de Padrón-paprika. We verzenden die naar de Duitse, Franse en Britse markt."
Galicische groenten
De Padrón-paprika is een ras dat afkomstig is uit Galicië, meer bepaald, zoals de naam al aangeeft, van de gemeente Padrón, in de provincie La Coruña. "Het Padrón-paprikaseizoen begint begin mei en duurt 5 maanden. De Galicische oogst wordt zeer gewaardeerd en ondanks het feit dat de Padrón-paprika niet ons product is dat de grootste omzet behaalt, is het wel ons artikel met de grootste marketingwaarde."

"Vijftien dagen geleden zijn onze telers met de aanplant begonnen. Dat betekent dus dat de Padrón-paprika's die nu op de markt te vinden zijn uit mediterrane Spaanse teeltgebieden komen of uit Marokko", vertelt Fernando Veiga.
"Een andere zuiver Galicische paprika die we bij Horsal telen, is de Arnoia, een paprika met beschermde geografische aanduiding in A Arnoia, een gemeente in de provincie Orense. Daar is de productie evenwel gedaald en veel van onze leden hebben ervoor gekozen om door te gaan met de teelt in de provincie Pontevedra, ook al valt dat buiten het toepassingsgebied van de BGA."
"We telen ook platte uien, een inheems type met een grote verscheidenheid aan lokale soorten: de ui van Betanzos, van Mondoñedo, van Corón, enz. Onze oogst bestaat uit de uien die geteeld worden met zaden die onze telers zelf verzamelen van hun producties en met die van de commerciële variëteit Paja Virtudes, ontwikkeld door veredelaars op basis van de ui van Betanzos."

"Op dit moment oogsten we ook winterbladgroenten: sla, witte kool, boerenkool en spitskool, raapstelen (een typisch Galicische groente), snijbiet en spinazie. Daarnaast hebben we de komende maanden nog platte uien en in de volgende 2-3 weken ook nog flespompoenen."
Nieuwe projecten: voorgesneden producten en biologische lijn
Horsal heeft het afgelopen jaar twee nieuwe projecten ondernomen, legt Fernando uit. "We hebben een gecertificeerde biologische lijn gelanceerd waarin we de komende seizoenen een forse groei hopen te realiseren. Ook zijn we vorig jaar met veel enthousiasme gestart met een lijn voorgesneden producten op basis van Batavia-sla en raapstelen, twee nicheproducten die in onze regio heel populair zijn bij de consument", vertelt de manager van de Galicische telersvereniging.

Voor meer informatie:
Fernando Veiga
Horsal S.C.G.
C/ Pardiño 10 B
36633 Vilariño, Cambados (Pontevedra) - Spanje
Tel: +34 986 542 195
[email protected]
www.horsalscg.com