Vertical farmer Maleisië heeft ambitie: uitrollen van meerdere teeltbedrijven en contracteren van telers

"Als bedrijf kwamen we erachter dat een bestaand systeem nooit het rendement kan genereren dat indoor farming winstgevend kan maken, vanwege het hoge verbruik van energie en de kosten. Na het bouwen van ons eigen systeem, proberen we dat sindsdien te verminderen," zegt Tan Keen Hong, oprichter van Saturn Agtech.

Al sinds 2018 pakt het bedrijf de duurzame voedingsteelt in Maleisië aan. Ze begonnen met veel moeite te steken in R&D, het creëren van een efficiënt systeem dat in Maleisië kan worden gebruikt. Tan legde uit dat vertical farmsystemen in Maleisië niet economisch levensvatbaar waren, toch was Saturn Agtech erop gericht om dat te veranderen. Op dit moment is het team bezig met vele R&D-processen om alle teeltprocessen te verbeteren en perfectioneren.

Zoals Tan uitlegt is de aanpak van Saturn Agtech een beetje anders. "We willen bewijzen dat indoor vertical farming een winstgevend bedrijf kan zijn, waar ook ter wereld, vandaag de dag. Van daaruit zullen we stap voor stap meer technologie in het bedrijf integreren. Net zoals we meer gewasrecepten toevoegen aan het systeem. Eerst willen we dat consumenten ons product uitproberen. Terwijl we het systeem perfectioneren tot het efficiënter, betaalbaarder en winstgevender is. We willen nu meer marktaandeel veroveren."

Marktpositie
De biologische producten die in Maleisië verkrijgbaar zijn, zijn al hoog geprijsd, stelt Tan. Om te hoge prijzen te vermijden en de betaalbaarheid en duurzaamheid van zijn producten te garanderen, heeft het bedrijf de prijzen van biologische producten altijd getoetst om ervoor te zorgen dat zijn producten voor de indoorteelt concurrerend geprijsd blijven onder of ten hoogste gelijk aan die van biologische producten. Nu de verkoopprijs voor het paradepaardje van het bedrijf, het productmerk "Hydrofresh", is vastgesteld en door de consumenten goed is ontvangen is de volgende stap voor Tan om de kosten nog verder te verlagen en de efficiëntie per m2 in elk aspect te verhogen.

"Dat brengt ons bij de introductie van ons nieuwste model 3, waarvan we met een gerust hart kunnen zeggen dat het een van de meest efficiënte systemen is die momenteel in Maleisië worden gebruikt. Na vergelijking van gegevens met ons buurland Singapore, is de standaardefficiëntie van een teeltbedrijf een jaarlijkse opbrengst van 1.500 ton/ha/jaar. Terwijl ons bedrijf ongeveer 2.000 - 2.300 ton/ha/jaar levert. Daarom is het tijd voor ons om de teelt op te schalen en de boodschap te verspreiden."


Farmmodel 3

Uitbreiden naar de Aziatische markt
Het standaard tuinbouwmodel van het bedrijf is gewoonlijk 10.000 tot 30.000 m2. Als eerste stap in de uitbreiding naar Azië zijn ze van plan om hun eerste proefbedrijf in Singapore op te zetten. Tan verklapt dat Borneo, 's werelds op een na grootste eiland, de volgende op de lijst is voor een soortgelijk model. Daarna willen ze de voetafdruk van Saturn Agtech verder uitbreiden naar Vietnam, de Filipijnen, Thailand en Indonesië.

"We zullen eigenlijk uitbreiden naar grote steden in Maleisië en Singapore voordat we uitbreiden naar andere Aziatische landen. In de toekomst willen we een megabedrijf uitrollen voor massateelt, met een soortgelijk systeem als Ikea om aan de toekomstige vraag te voldoen," voegde Tan eraan toe.

Oprichter en directeur van Saturn Agtech, Tan Kee Hong en CEO Ben Chow Wen Bin

Technologie commercialiseren
"We willen tuinbouw voor iedereen mogelijk maken. Daarom willen we mensen de kans geven om deel te nemen aan een deelbare economie. Om dat te doen introduceren we meer verkoopkanalen. Stel dat iemand zijn eigen teeltbedrijf wil beginnen in een lege kamer in zijn appartement, dan kan hij onze systemen gebruiken om groenten te telen. Natuurlijk zullen ze nooit zoveel kunnen telen als wij, maar zodra de telers overproductie hebben, kunnen ze de producten aan ons verkopen, omdat we al gevestigde verkoopkanalen hebben en de opbrengst gestaag kunnen opvoeren en aan een grotere vraag kunnen voldoen. Als bonus kunnen de telers passief een extra inkomen verdienen met de producten," bevestigt Tan.

De belangrijkste strategie van het bedrijf is om telers te contracteren zodat ze hun aanbod kunnen verhogen zonder dat ze meer bedrijven hoeven te bouwen. Telers kunnen gebruik maken van een door Saturn Agtech ontworpen platform, zodat ze de teelt kunnen monitoren en de vereiste productkwaliteit kunnen naleven. Om de kwaliteit constant te houden, werkt Saturn Agtech aan een 5g-systeem dat schadelijke stoffen op de gewassen kan detecteren om een constante kwaliteit te garanderen en oogstverlies te voorkomen.


Departement van Landbouw Maleisië tijdens hun bedrijfsbezoek vorig jaar november

Teelt van lokale gewassen
Het huidige productenpakket van Saturn Agtech bestaat voornamelijk uit lokale groenten en enkele importvarianten. Om een groter publiek te bereiken, wil het bedrijf niet vertrouwen op producten die niet vaak gebruikt worden in de lokale keuken. Door zich te richten op lokale gewassen die dagelijks door lokale gemeenschappen worden gegeten, hopen ze daarom een veel breder publiek te bereiken dat kan genieten van zulke gezonde en betaalbare lokale producten.

Tan verklapt dat er watermeloen, chilipepers en Japanse komkommer in de pijplijn zitten. "We hebben al deze producten al met succes geplant, maar om in een grote hoeveelheid te kunnen leveren moeten we de kostenmarges nog verbeteren." Automatisering is iets wat het team in een later stadium wil aanpakken, samen met een van de aandeelhouders in China die specialist is in automatisering.

Voor meer informatie:
Agnes Lew
Saturn Agtech Pte Ltd. 
+60 165 070 670
agnes@saturnagtech.com
www.hydrofresh.com.my 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven