Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farm in Poeldijk zaait eigen ontwikkelde basilicumzaden

Vertical farm Future Crops in Poeldijk heeft samen met partners eigen basilicumzaden ontwikkeld. De zaden zijn speciaal veredeld voor teelt in een vertical farm. Daar blijkt het telen van basilicum, een gevoelig kruid, nog lastig. Basilicum heeft minimaal vijf uur zonlicht per dag nodig en een gematigd, warm en tropisch klimaat.

Dankzij investeringen en inspanningen om de basilicumteelt te verbeteren is het bedrijf erin geslaagd de productie van basilicum in drie jaar tijd bijna te verdrievoudigen. Future Crops teelt basilicum op 2000 vierkante meter in een voornamelijk door zonne-energie aangedreven kwekerij. Het geoogste product is onder optimale bewaaromstandigheden twee weken houdbaar. 

De zaden zijn ontwikkeld bij de Israeli Agricultural Research Organization door Nativ Dubai, professor en hoofd van The Unit of Medical and Aromatic Plants. Het team van de professor wist het het volledige genoom van zoete basilicum te sequencen. Volgens de Israëliërs zijn zijn daarmee de eerste ter wereld die daarin zijn geslaagd. 

"De meeste basilicumrassen van vandaag zijn ontwikkeld om zowel buiten in open veld als in serres te groeien," legt Dudai uit. "Ons doel was rassen te kweken die het best zouden passen een meerlagenteelt. Onze doorbraak bij de sequentiebepaling van het basilicumgenoom gaf ons de moderne moleculaire instrumenten om rassen te ontwikkelen die over zeer specifieke gewenste genetische kenmerken beschikken. We zochten in het bijzonder naar eigenschappen zoals weerbaarheid tegen milieustressoren, opbrengstcapaciteiten, alsook smaak- en textuureigenschappen."

De zaden kwamen met natuurlijke veredelingswijzen tot stand. Dudai merkt op dat het team met dezelfde veredelingsmethode nog een aantal verschillende kruidenzaadvariëteiten heeft ontwikkeld. De startup heeft, na onderhandelingen met het ARO-instituut, de exclusieve licentierechten op de verkoop van de zaden voor wereldwijde commercialisering.

Voor meer informatie:
Future Crops
www.future-crops.com 

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer