Het paprikaseizoen is weer halverwege in Almería, zo meldt het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten in haar teeltrapport van week 5. "De stijging van de dagtemperaturen heeft de rijping van de vruchten iets versneld en voor een lichte toename van de oogstopbrengsten gezorgd. Toch zijn de weersomstandigheden over het algemeen nog een beperkende factor inzake oogstvolumes."
"In de maand februari beginnen er meer grote maten geplukt te worden, wat het moeilijk maakt om nog veel verpakkingen met drie kleuren, het voor de exportmarkten belangrijkste formaat, van de band te doen rollen."
"Op de exportmarkt houdt de vraag het tempo van de afgelopen weken aan en Almería ondervindt nog steeds weinig concurrentie van andere herkomstgebieden. De start van het Nederlandse paprikaseizoen zal naar verwachting vertraging oplopen en pas in april beginnen, omdat de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen de vroege paprikatelers ertoe dwong de aanplant uit te stellen om kosten te besparen. Door deze beslissing zullen de paprika’s uit Almería in de laatste fase van hun seizoen weinig concurrentie ondervinden."
Stijgende prijzen
De gele California paprika noteerde de hoogste gemiddelde prijs in week 5, gevolgd door de puntpaprika en de rode California paprika, zo stelt het rapport. De grootste prijsstijgingen ten opzichte van week 4 doen zich voor bij groene California’s (+26%), gele California’s (+19%) en rode California’s en puntpaprika’s (+13%).
Ook de prijs van de rode Lamuyo paprika nam iets toe (+6%), terwijl de groene hetzelfde kostte.
Bron: hortoinfo.es