Na de snelle militaire veroveringen uit 1940 en 1941 richtten de Duitsers diepvriesfabrieken op in de veroverde gebieden. Door zich te richten op bestaande ondernemingen, kon gebruik worden gemaakt van de reeds aanwezige infrastructuur, apparatuur en werkkrachten. Unilever kwam al snel onder Duits beheer. De diepvriesactiviteiten van Unilever vonden plaats onder de vlag van N.V. Proco. De productie van diepvries was nieuw voor de onderneming, eerder had Unilever zich in Nederland hier niet mee beziggehouden.
Proco opende in 1941 op het terrein van de jamfabriek Hero in Breda een diepvriesfabriek voor de verwerking van groenten en fruit. De productie- en installatiekosten werden betaald door Solo Feinfrost GmbH, één van de twee Duitse diepvriesgiganten in die tijd. De productie startte in juni 1941 en tot ver in 1944 zou de fabriek in bedrijf blijven.
YouTube | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Bron: DBNL | Techniek in Nederland in de twintigste eeuw