Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Fruit invriezen in oorlogstijd

Na de snelle militaire veroveringen uit 1940 en 1941 richtten de Duitsers diepvriesfabrieken op in de veroverde gebieden. Door zich te richten op bestaande ondernemingen, kon gebruik worden gemaakt van de reeds aanwezige infrastructuur, apparatuur en werkkrachten.  Unilever kwam al snel onder Duits beheer. De diepvriesactiviteiten van Unilever vonden plaats onder de vlag van N.V. Proco. De productie van diepvries was nieuw voor de onderneming, eerder had Unilever zich in Nederland hier niet mee beziggehouden. 

Proco opende in 1941 op het terrein van de jamfabriek Hero in Breda een diepvriesfabriek voor de verwerking van groenten en fruit. De productie- en installatiekosten werden betaald door Solo Feinfrost GmbH, één van de twee Duitse diepvriesgiganten in die tijd. De productie startte in juni 1941 en tot ver in 1944 zou de fabriek in bedrijf blijven.



YouTube | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Bron: DBNL | Techniek in Nederland in de twintigste eeuw

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer