Met de enorme belangstelling voor de eerste hoeveelheden is de witte aardbei, een nieuw ras in het schap, nu al een van de hoofdrolspelers van het zachtfruitseizoen in het Spaanse Huelva. De witte aardbei, ook bekend als pineberry, is zeer geapprecieerd in Japan, en nu dus ook populair op de groothandelsmarkten van onder meer Madrid.

"We staan nog steeds versteld van de enorme belangstelling die onze witte aardbeien hebben gewekt na een post op onze social media. Het is gewoon te gek!", zegt Carlos Masiá, marketingdirecteur van Masiá Ciscar, een teeltbedrijf in Huelva dat bij wijze van proef een halve hectare Florida Pearl, zoals dit ras heet, heeft aangeplant en deze aardbei dit jaar voor het eerst en met onmiddellijk succes op de markt brengt. "Ik weet niet of we pioniers zijn in de teelt van dit ras in Huelva, maar we zijn wel de eersten die commerciële volumes beschikbaar hebben."
"We blijven graag continu innoveren om onze klanten nieuwe producten aan te kunnen bieden. Witte aardbeien bestaan eigenlijk al jaren, maar we zagen onlangs commerciële kansen liggen voor dit product in het fijnproeverssegment. Het trekt natuurlijk in de eerste plaats de aandacht met z’n witte kleur, gezien het gebrek aan pigment in het vruchtvlees, maar het is daarnaast zeer sappig, heeft een zachte textuur en een smaak die voor sommigen doet denken aan ananas", legt Carlos Masiá uit.

"Teelttechnisch zijn witte aardbeien minder productief dan de conventionele rode aardbei", vertelt de teler en handelaar. "De schil is ook gevoeliger voor krassen en beurse plekken, die meer opvallen door de witte kleur. Op dit moment verschilt onze teeltmethode niet zo veel van die voor de gewone aardbei, maar toch merken we duidelijk dat het een delicater product is."
In dit vroege stadium van het seizoen zet Masiá Ciscar de witte aardbeien op de binnenlandse markt af, vooral aan groothandels die het fruit aan winkels voor fijnproevers leveren en, in mindere mate, aan de horeca. De witte aardbei is prijziger dan de gewone rode variant. "We zien dat de Spaanse consument openstaat voor nieuwe producten met toegevoegde waarde. Er zijn ook al supermarktketens die ons om de aardbei vragen om die uit te testen in hun schap. Hoewel we het product momenteel binnen Spanje verkopen, hebben we vanaf deze maand grotere volumes en zullen we ons ook aan de export wagen. We zijn erg blij met hoe het tot nu toe verloopt en als alles nog verder volgens plan evolueert, breiden we volgend jaar ons areaal zeker uit."
Drukker eerste seizoensdeel dankzij nieuwe hoogwaardige vroege rassen
Masiá Ciscar heeft een eigen R&D-centrum waar het eigen rassen aardbeien en ander zachtfruit ontwikkelt. Een van de nieuwigheden is Palmeritas, een vroeg aardbeienras.
"We zijn erg blij met hoe dit ras het op de percelen en op de markt doet. De kwaliteit is top en in dit eerste seizoensdeel halen we bovengemiddelde prijzen. We mikken ook op het betere marktsegment met andere rassen zoals Leyre, dat het etiket 'extra zoet' meekrijgt in bijvoorbeeld de Engelse markt", zegt Carlos Masiá.

"We merken dat de trend bij telers is om vaker te kiezen voor vroege rassen, want in het voorjaar krijgen we stevige concurrentie van het aanbod uit de andere Europese landen. We werken momenteel aan een nieuw vroeg ras dat al op onze proefvelden staat en dat volgend seizoen gelanceerd kan worden. Het ziet er veelbelovend uit. Het kan zelfs nog beter worden dan Palmeritas", vervolgt de teler.
Op dit moment zijn de aardbeienprijzen redelijk goed. "Vanaf deze maand begint de beschikbaarheid toe te nemen, al heeft de kou de productie wat vertraagd", zegt Carlos. Ongeveer 50% van de oogst van Masiá Ciscar komt terecht op de binnenlandse markt. De rest wordt voornamelijk geëxporteerd naar landen in Midden- en Noord-Europa.
"We willen een duurzaam product leveren. We werken voor de volle 100% met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën. We zetten roofinsecten uit om de plagen te bestrijden en zo kunnen we onze klanten een product garanderen dat residuvrij is en geteeld is met respect voor het milieu. En binnen enkele weken komt ook onze energie van zonnepanelen", besluit Carlos Masiá.
Voor meer informatie:
Carlos Masiá
Masiá Ciscar
Ctra. de La Redondela, Km 1,2
PO Box 79 - 21440 Lepe (Huelva) - Spanje
Tel: +34 959 383 301
[email protected]
www.masiaciscar.es