Een nieuwe belangrijke maand breekt aan voor de Spaanse groente- en fruitexport, die in Andalusië in de eerste plaats bepaald wordt door de kasteelt in Almería. "Door het weer hebben we voorlopig nog niet de gebruikelijke hoeveelheden van producten als komkommer, vroege tomaat of courgette. In november was er een week met lage temperaturen waardoor de planten hun groei moesten aanpassen. Misschien hebben de lagere volumes van vandaag daar mee te maken. Momenteel zitten we op ongeveer 35% van de oogst en het seizoen is nog lang", zegt José Miguel López, voorzitter van de coöperatie Hortamar.

"In week 5 zijn de prijzen iets gestegen nadat ze de week ervoor wat waren gedaald. Ze zijn ook beter dan in het eerste deel van het seizoen en hoger dan die van vorig jaar. Aan de andere kant is de prijs van grondstoffen natuurlijk flink toegenomen: meststoffen met 100%, karton met 30% en plastic met 35%. En midden januari heeft een van de belangrijkste irrigatiegemeenschappen in het westen van Almeria de prijs voor een kubieke meter water verhoogd tot € 0,45 als gevolg van de hoge energiekosten die nodig zijn om het water op te pompen", legt José Miguel uit. "Dit betekent dat het bronwater praktisch op hetzelfde prijsniveau ligt als ontzilt water."
"Daarom hopen we dat de verkoopprijzen goed blijven om op het einde van de rit al deze stijgingen te kunnen compenseren voor de duizenden telers die onze provincie rijk is. Want de huidige logistieke crisis en het probleem met het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal maken toch wel duidelijk dat het gevaarlijk zou zijn mocht de teelt in Spanje verdwijnen en we voor ons voedsel afhankelijk zouden zijn van importproducten", merkt de voorzitter van de coöperatie op.
45 jaar geschiedenis
Dit jaar viert Hortamar haar 45ste verjaardag. In de loop van die tijd is de coöperatie getuige geweest van de evolutie van de kasteelt in de provincie Almería, die vanaf het prille begin in de jaren 60 tot nu is gekomen tot een areaal van ruim 32.500 hectare, zo blijkt uit gegevens van kredietinstelling Cajamar. De telersvereniging heeft ook vanop de eerste rij meegemaakt hoe technologische en rassenvooruitgang de provincie hebben opgetild tot een belangrijke exporteur van groenten en fruit – mede dankzij Almería is Spanje de belangrijkste leverancier van AGF aan de Europese markt –, maar ook hoe de sector in Almería gebukt gaat onder steeds meer problemen.
"Mijn vader was een van de leden die in 1977 de coöperatie Hortamar oprichtte voor de afzet en export van tomaten. In het begin werkten ze vooral met de nationale markt en stuurden ze ook een deel van hun producten naar Perpignan", herinnert José Miguel zich, die toen 7 jaar oud was. "Vandaag de dag hebben we meer dan 200 leden en zijn we aanwezig in enkele van de grote supermarkten in heel Europa, waaronder Lidl, Edeka of Mercadona. Onze belangrijkste producten zijn komkommer, waarvan we 15 miljoen kilo per jaar telen, pruimtomaat en California paprika, beide goed voor 10 miljoen kilo per jaar. Daarnaast telen we ook Palermo paprika's, hete pepers, witte paprika’s, die in Duitsland zeer in trek zijn bij de Turkse gemeenschap, maar die we dit jaar in de winter niet hebben aangeplant, aubergines en papaja’s."

"Ondanks het feit dat tomaat het gewas is geweest waarvoor de coöperatie is opgericht, hebben de stijgende productiekosten, voornamelijk arbeidskosten, er de afgelopen jaren voor gezorgd dat tomaat terrein heeft moeten inleveren aan voornamelijk paprika. We zijn gewoonweg niet in staat om te concurreren met producties uit derde landen waar er gewerkt wordt tegen een dagloon van 7-8 euro, wat hier het uurloon is."
"In het voorjaar telen we watermeloen, meloen en suikermaïs. Vorig jaar dekten de zeer lage prijzen voor watermeloen in sommige gevallen niet eens de productiekosten. Daarom zien we nu dat er wat minder watermeloen wordt geplant en dat er dit jaar een tendens is om de oogst te vervroegen", zegt José Miguel López (rechts op de foto).
Nieuwe faciliteiten voor de verwerking van de biologische productie
Het Hortamar Bío-assortiment zal binnenkort worden verwerkt in de nieuwe faciliteiten van het bedrijf. "Vier jaar geleden begonnen we met biologische teelt. Onze telers en onze klanten zijn zeer enthousiast en over enkele weken zullen we een ruimte van 2.000 m² in gebruik nemen die exclusief bestemd is voor de verwerking en verpakking van onze biologische oogst", onthult de voorzitter van de coöperatie.
Voor meer informatie:
José Miguel López
Hortamar
Carretera de Alicún 148
04740 Roquetas de Mar (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 338 205
[email protected]
hortamar.es