Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een courgette geschikt voor rauwe consumptie

Italië heeft een groot areaal courgette en eveneens een grote consumptie. De markt vertoont een groeiende tendens en het rassenaanbod is groot.

Carmelo Calabrese van telersorganisatie Colle D'Oro

Sinds 2011 wordt de Crü courgette van Semillas Fitò uitsluitend in Italië geteeld door de Siciliaanse telersorganisatie Colle D'Oro. Het is een gewas dat geschikt is voor rauwe consumptie en is gemakkelijk te herkennen aan zijn heldergroene kleur met donkere strepen. 

Crü courgettes geteeld in een traditionele kas

Wat is het voordeel van het kweken van dit ras, afgezien van het commerciële voordeel?
“Vooral het feit dat deze courgette rauw kan worden gegeten, zorgt ervoor dat alle heilzame eigenschappen nog beter tot hun recht komen. Dat alleen al zou voldoende zijn geweest om ons ervan te overtuigen deze courgette te gaan telen, maar het zijn vooral het zoete, knapperige vruchtvlees en de schil die ons over de streep hebben getrokken”, zegt Carmelo Calabrese, verkoop- en marketingmanager bij Colle d'Oro.

Crü courgette tijdens de oogst

“Vorig seizoen hadden we 11 hectare kassen met Crü, voor een totaal van 250 ton aan gewassen. De productiecyclus is lang: deze loopt van oktober tot eind mei en dit jaar is het de bedoeling de cyclus met nog een maand te verlengen. De teelt vindt plaats in traditionele kassen, dus zonder belichting en verwarmingssystemen. Daardoor blijft de invloed van het klimaat sterk. Anderzijds blijft met onze kassen de duurzaamheid van de productie hoog, gezien de vrij lage CO2-voetafdruk in vergelijking met andere teeltruimten, waar kunstlicht en verwarming noodzakelijk zijn.” 

Crü courgettes kunnen rauw worden gegeten en zijn perfect voor gebruik in bijvoorbeeld salades.

Levert exclusieve productie ook voordelen op voor de omzet van de onderneming?
“Voor dit gewas hebben wij besloten de verkoopprijs voor de hele duur van het seizoen vast te stellen, zonder deze te laten variëren naar gelang van de weersomstandigheden of de concurrentie uit het buitenland, met name Spanje en Marokko. Dit is een manier om de consumenten niet in verwarring te brengen en om hun loyaliteit op te bouwen. Wij telen dit gewas volgens het systeem van de geïntegreerde bestrijding en brengen het in heel Midden- en Noord-Italië op de markt.”

“De volgende uitdagingen zijn de inschakeling van nieuwe partners, zodat we het areaal voor courgettes kunnen uitbreiden, om zo de aanvoer naar nieuwe bestemmingen en markten uit te breiden. Als overtuigde voorstanders van duurzaamheid, zijn wij ook van plan dit product biologisch te telen. In dit verband zijn wij dicht bij de overschakeling op 100% biologisch afbreekbare verpakkingsoplossingen”, besluit Calabrese.

Voor meer informatie:
Carmelo Calabrese
OP Colle d'Oro
C.da Bufali, cp 68
97014 Ispica (RG) - Italië
+39 0932 959413
[email protected]
www.colledoro.com 

Gerelateerde artikelen → Zie meer