"De vraag naar cannabis is zo sterk geweest dat ons aanbod niet toereikend was. Daarom hopen we nu onze capaciteit te vergroten om aan de behoeften van de markt te voldoen", zegt Rudi Schiebel, CEO en oprichter van Habitat. Het in Canada gevestigde bedrijf gebruikt een recirculerend aquaponic, waarmee zowel biologische cannabis als biologische cohozalm gekweekt wordt. "We hebben een systeem gecreëerd dat nagenoeg geen afval produceert, en dat is volgens ons de richting die de land- en tuinbouw in de toekomst uitgaat."
Hoe werkt het systeem?
Habitat gebruikt het afvalwater van de zalmkwekerij om het te recyclen tot de mest en de CO2 die het nodig heeft om cannabis te telen. "De planten nemen de mest en de zuurstof in het water op, waardoor ze krachtig kunnen groeien. Omdat de CO2-uitstoot van de aquaponic wordt geabsorbeerd door de planten, is ons hele teeltproces zeer CO2-efficiënt. In de toekomst willen we zelfs CO2-neutraal worden. Het overtollige water dat de planten niet opnemen wordt weer opgevangen en vervolgens gerecirculeerd in de aquaponic. Het eindresultaat is de teelt van hoogwaardige, gecertificeerde biologische cannabis met een minimale impact op het milieu." 

Geen handleiding
Hoewel Habitat nu volop de vruchten plukt van de aquaponic, verliep de opstart van de faciliteit niet zonder problemen, legt Schiebel uit. "De grootste uitdaging was dat er niet echt een handleiding was voor dit type teelt. Het is relatief nieuw in de tuinbouwsector en het vereist een geheel andere kijk dan de teelt van één gewas met chemische meststoffen. In de afgelopen drie jaar hebben we echt afstand genomen van de conventionele teelt en moesten we kennis opbouwen om ons nieuwe systeem uit te werken. Inmiddels zijn de problemen van de baan en hopen we op een dag ook andere telers te kunnen helpen door hen ons proces aan te bieden, zowel voor de teelt van cannabis als voor de tuinbouw in het algemeen." 
Op zoek naar uitbreiding
"Toen we ons systeem creëerden, wilden we een model dat niet alleen duurzaam, maar ook schaalbaar is, zodat we de volumes kunnen produceren die we nodig hebben om concurrerend te blijven", zegt Schiebel.
Momenteel teelt het bedrijf cannabis in een tweelaagse structuur op ongeveer 200 m2. "Ons merk heet Cake and Caviar en we zetten onze producten in British Columbia af in de retail en via medische platforms die nationaal leveren. De vraag is zo sterk geweest dat we eigenlijk niet voldoende product hadden. Daarom zijn we op zoek naar uitbreiding. Ons doel is om uiteindelijk op te schalen naar 1.000 m2 cannabisteelt."
Schiebel legt uit dat elke sector op zoek is naar een duurzamere en evenwichtigere manier van produceren, en die filosofie is ook de cannabissector niet vreemd. "We zien dat ons merk aanslaat bij de consument en we krijgen veel steun voor onze milieuvriendelijke oplossing. Daarom denken we dat aquaponic-cannabisteelt in de toekomst een veelgebruikte oplossing zal worden." 
Wat de zalm betreft, liggen alle volumes al vast in verkoopcontracten voor het komende jaar. "We willen naar 1.000 ton zalmproductie gaan tegen 2026, waarmee we ongeveer 3 hectare teeltruimte zullen kunnen irrigeren. Bij het opschalen willen we de aquaponics gaan combineren met de teelt van voedsel in een kas. Vertical farming en kasteelt vereisen een nauwkeurige toediening van voedingsstoffen om hoge kwaliteit en hoge opbrengsten te bekomen. We hebben een kunstmest gecreëerd die we kunnen aanpassen en gebruiken in elk type voedingstoevoersysteem. We denken dat dit ons geen windeieren zal leggen voor wanneer we met glastuinbouw beginnen."
Voor meer informatie:
Habitat
www.habitat.life