Friese glastuinbouw lijdt onder hoge energieprijzen: beroep op kabinet gedaan

Er is een 'serieuze energiecrisis' gaande waarbij de overheid moet ingrijpen. Dat vinden telers. 

Mensen die groenten en fruit kopen, zien nu al dat ze duurder worden, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling, vindt Marco van Overbeek, van Gardener's Pride in Bitgum. Hij zegt bij Omrop Fryslân:  "Een komkommer is een goed voorbeeld. Je kunt nu een komkommer voor een euro kopen. Vorig jaar had je er twee voor die prijs."

Van Overbeek heeft het wel moeilijk. Met de hogere prijzen verdient hij de gasrekening niet terug. "We hebben wel afspraken, maar dit is allemaal op de korte termijn. We hebben juist behoefte aan perspectief voor de langere termijn."

Innovatie na duurzame energie
De kosten zijn hoog op het moment. "We verwarmen de kassen met motoren die op gas draaien. En de verwachtingen zijn niet positief. Vorig jaar hebben we er al voor gekozen om over te schakelen op ledverlichting. Dat zorgt ervoor dat we voor 40 procent stroom besparen."

Regelgeving
Verder zoekt Van Overbeek naar meer manieren om energie te besparen. Maar hij hoopt ook op steun uit de politiek, want de regelgeving zou volgens hem wel wat vlotter en behulpzamer kunnen.
Er is een heleboel gaande in de tuinbouwsector momenteel. "Op het gebied van duurzame investeringen, daar zou betere regelgeving voor moeten komen. De mogelijkheden zijn nu beperkt. Nieuwe energiebronnen liggen vaak gevoelig, zoals biomassa. Er is te weinig perspectief."

"De verwachting is dat er dit jaar 150 hectare minder tomaat staat. Sommige telers hebben de kassen leeg gelaten en verkocht aan andere ondernemers. Er is een heleboel gaande in de tuinbouwsector momenteel", zegt Van Overbeek.

Lees het complete artikel op www.omropfryslan.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven