Lekkere tomaten oude stijl met nieuwe technologieën

Het Spaanse La Rioja staat bekend als een van de beste wijnstreken ter wereld. Maar naast de wijngaarden verrijzen er ook kassen waar bijvoorbeeld traditionele tomaten worden geteeld met behulp van moderne technieken zoals substraatteelt.

De broers Marcos en Álvaro Pérez studeerden landbouw-wetenschappen, maar in plaats van de familietraditie van de wijnbouw voort te zetten, besloten ze iets heel anders te proberen. "We zochten een uitdaging, iets waar we onze kennis konden toepassen en tegelijkertijd nieuwe technieken konden leren."

Zo werd in 2014 het bedrijf Riojaselecto opgericht in Zarratón, een dorp in de heuvels van La Rioja, 600 meter boven de zeespiegel. "Het klimaat is hier hard. De winters zijn koud met temperaturen tot -10 graden en de zomers heet met dagen van 35-40 graden. Vaak heeft de wind hier vrij spel op de hoogvlakte", legt Marcos uit.

Daarom had het bedrijf een kasontwerp nodig dat de teelt in zulke extreme omstandigheden mogelijk maakte, met onder meer een dubbele plastic laag, een verwarmingssysteem en een benevelingssysteem voor in de zomer.

Vanaf het begin was het idee duidelijk: omdat er op de markt zoveel smakeloze tomaten te vinden zijn, wilde Riojaselecto hoogwaardige, smaakvolle producten telen. "In Spanje worden in de zomer veel lokale rassen buiten geteeld. Maar commerciële rassen worden vooral in kassen geteeld, omdat aspecten als houdbaarheid heel belangrijk zijn."

Riojaselecto nam een van die smakelijke rassen en begon die op perliet te telen. "En dus waren we in staat om dezelfde smaak te evenaren vóór en na het vollegrondsseizoen."

Lichtniveaus
Het bedrijf van de twee broers teelt enkel in het voor- en najaar. In de zomer is het immers niet interessant om tomaten op de markt te brengen, omdat het aanbod van vollegrondstomaten ruim is en de prijzen laag liggen. Ook in de winter gaat het niet, omdat het lichtniveau onder de dagelijks vereiste 20 mol/m2 ligt. In Almería kan dat wel, want daar bereikt het lichtniveau deze waarde wel in de winter. In Noord-Spanje is het stralingsniveau gedurende ongeveer 3 maanden onder de vereiste 20 mol. In Nederland bijvoorbeeld, een belangrijk tomatenland, is de periode met lage lichtniveaus nog langer.

Vergelijking lichtniveaus Nederland, Noord-Spanje en Almería

Oogstperiodes
Riojaselecto begint op 15 december met planten om begin maart de eerste tomaten te kunnen oogsten. De voorjaarsteelt gaat door tot begin juli. Op 15 juli worden nieuwe gewassen geplant. De herfsttomaten worden geoogst van september tot en met november. Begin december wordt de kas geleegd en ontsmet voor het nieuwe seizoen. "We bieden dus buiten het seizoen een kwalitatief hoogstaand product aan met een voor een oeroude variëteit opmerkelijke productie van 30 kg/m2", legt Marcos uit.

Energiecrisis
Omdat in het begin van het seizoen de temperaturen nog laag zijn, voorziet Riojaselecto in een thermisch scherm, dubbele plastic bekleding ("we verliezen weliswaar wat licht, maar het isolerende effect is geweldig"), en een grote biomassaketel. Het belangrijkste voordeel van die ketel is de flexibiliteit, want er kunnen veel verschillende producten verbrand worden, zoals amandelschillen, houtpellets en pellets afkomstig uit de olijvenindustrie. "Dit betekent niet dat we niet te maken hebben met de energiecrisis, maar op dit moment zijn we niet zo slecht af als de telers in het noorden van Europa die van gas afhankelijk zijn."

Traditionele vleestomaat gebonden met het Tom System

Tuta absoluta
De broers passen geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën en hommelbestuiving toe. Als natuurlijke vijanden voor de plagen gebruiken ze onder meer Nesidiocoris Tenuis.

Het grootste probleem op dat gebied vormt Tuta Absoluta. "Vorig jaar hadden we er vanaf het begin van de teelt veel last van. Het was echt moeilijk de plaag onder controle te houden. We probeerden alle beschikbare mogelijkheden uit, maar uiteindelijk besloten we de teelt iets eerder af te ronden en de kas grondig op te ruimen om het nieuwe seizoen plaagvrij te kunnen starten." Riojaselecto gebruikt vallen, seksuele verwarring met feromonen en een nieuw systeem om de motten aan te trekken en te vangen, ontworpen door een bedrijf uit Almería.

Vallen met feromonen om Tuta Absoluta aan te trekken en te vangen

De machine heeft zeer specifieke LED-lampjes die alleen 's nachts worden ingeschakeld om te voorkomen dat ze hommels aantrekken. De Tuta Absoluta motten komen wel en worden in de verzamelaar gezogen.

Biocaptur-machine om Tuta Absoluta motten aan te trekken en op te zuigen

Werk
De 17.000 planten in de kas moeten elke week worden vastgebonden, gesnoeid en enkele centimeters neergelaten. Daarnaast moeten de tomaten worden geoogst en gesorteerd. Veel handwerk dus. Het binden van het gewas gebeurde eerst met plastic clips, maar dat gaat nu makkelijker en sneller met het Tom System. "Vroeger hadden we 4 mensen nodig die er twee volle dagen aan besteedden om alle planten op te binden. Nu kan dat met 2 arbeiders", legt Marcos uit.

De video laat zien hoe het Tom System wordt gebruikt in de kas van Riojaselecto. 

De oude tomatenvariëteit van Riojaselecto is in de lente en de herfst verkrijgbaar op de markten in Noord-Spanje, Madrid en Barcelona. Het is een must voor alle tomatenliefhebbers, volgens de trotse telers.

Voor meer informatie:
Riojaselecto
www.riojaselecto.com

 

The Tomsytem 
thetomsystem.com
alberto.lizarraga@agrifast.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven