Officieel bemonsteren paprika- en tomatenzaden kan voortaan onder toezicht

Sinds 1 januari 2022 is de bemonstering van tomatenzaden en paprikazaden zonder autorisatie niet langer toegestaan, wanneer de toetsuitslagen nodig zijn voor een officiële verklaring (afgifte plantenpaspoorten en exportcertificering). Daarom heeft Naktuinbouw Bemonstering onder officieel toezicht (BOOT) opgezet. De module is samen met de NVWA opgezet. 

Op dit moment is de toepassing beperkt tot bemonstering van tomaten- en paprikazaden voor officiële toetsing op ToBRFV; deze geldt dus niet voor andere gewassen.

Bedrijven die zich voor 1 januari 2022 bij Naktuinbouw aanmeldden voor de BOOT-module en daarmee verklaarden te gaan werken conform de eisen, kregen een ontheffingsperiode tot 1 juni 2022 om aan de eisen te voldoen en de feitelijke autorisatie te verkrijgen. Deze bedrijven blijven zelf bemonsteren. Bedrijven kunnen zich ook na 1 januari aan blijven melden. Die bedrijven moeten wel totdat er sprake is van een formele autorisatie, de monsters door een Naktuinbouw keurmeester laten nemen. Na autorisatie kunnen de bedrijven de toetsuitslagen waarvan bemonstering onder BOOT is uitgevoerd, gebruiken bij de afgifte van een plantenpaspoort en/of een exportcertificaat. Naktuinbouw houdt toezicht door middel van een bedrijfsaudit. De NVWA houdt toezicht op BOOT via een nacontrole en een audit op het systeem.

Bron: Naktuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven