'Simpele' stappen helpen woestijnteelt vooruit

Het Nederlandse paviljoen op de World Expo in Dubai staat in het teken van water, energie en voedsel. Wageningen University & Research doet mee en laat zien wat Nederland allemaal kan. De WUR is al in de regio actief, zo vertelt onder meer Jouke Campen, tuinbouwtechnoloog in het Midden-Oosten. Hij ziet dat landen steeds vaker zelf willen telen om zelfvoorzienend te zijn. 


Een werknemer van een teler in Abu Dhabi laat een aubergineplant zien aan Jouke Campen (links) en zijn WUR-collega Feije de Zwart (rechts). Foto: Jouke Campen

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: naast de verzengende hitte in de zomer is het er kurkdroog. Campen: “Het regent er nauwelijks, het grondwater raakt op en is bovendien veel te zout.” Als gevolg hiervan is de kwaliteit van de geteelde producten minimaal. Bovendien blijft de hoeveelheid van de oogst achter.

Hulpvraag
Toch is er hoop, zegt Campen, die momenteel druk bezig is met de hulpvraag vanuit achthonderd telers in Abu Dhabi. “We zijn – met de praktische kennis die we de afgelopen jaren in de regio hebben opgedaan – op zoek naar aanpassingen aan de kassystemen die zowel de productie verhogen als het watergebruik verminderen. Wat blijkt: als we het koelsysteem verbeteren en meer licht toelaten in de kassen (dus minder verduisteren door schermen) is er minder water nodig voor koeling, verbetert het kasklimaat én gaat de productie omhoog.”

En er is meer vooruitgang te boeken. “Ze gebruiken daar nog heel veel pesticiden als gewasbescherming. Wij bekijken hoe we dat kunnen vervangen door inzet van biologische bestrijding, zoals insecten.” Hoe meer data Campen en zijn team verzamelen hoe beter: “Daardoor leren we hoe we zo optimaal mogelijk kunnen telen in die regio en dát kan van pas komen op tal van andere plekken in de wereld.”

Belangrijke les die Campen heeft geleerd in het Midden-Oosten: keep it simple. “In het Midden-Oosten is er weinig kennis over optimaal telen en al helemaal niet met behulp van kunstmatige intelligentie. Maken we het te ingewikkeld, dan wordt de techniek niet gebruikt. Dus daar houden we rekening mee.”

De Memstill ontziltingsinstallatie. Foto: Maurits Burgering
De Memstill ontziltingsinstallatie. Foto: Maurits Burgering

De WUR is in de regio ook actief met 'slim ontzilten van water'. Hiervoor is samen met met TNO een machine gemaakt, die werkt door middel van destillatie. Met de machines, de Memstill en opvolger Mempower, zijn pilotprojecten gedaan. Lees er hier meer over. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven