Lage temperaturen en Kerst doen prijzen Andalusische groenten opleven

De lage temperaturen in de Spaanse provincies Almería en Granada hebben de groei van de gewassen vertraagd. Met Kerst voor de deur ligt ook een piek in de vraag aan de basis van de prijsstijging van de groenten, legt het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten uit in zijn meest recente rapport over de kasteelt.

Telersprijzen paprika's plussen
Voor alle paprikatypes, behalve de rode en groene California’s, namen de telersprijzen toe. De rode Lamuyo is de meest gevraagde variëteit. De prijs steeg met 11% tegenover de week ervoor vanwege een forse daling van de op de markt gebrachte volumes (-30%). Omdat in de andere Europese landen de paprikateelt op een laag pitje staat, is Andalusië, en in het bijzonder Almería, in de winter de belangrijkste leverancier van paprika’s op de EU-markt.

Ook tomatenprijzen gaan omhoog
Voor alle geanalyseerde tomatensoorten krijgt de teler hogere prijzen. Tros- en Raftomaten behalen de hoogste waarden. Trostomaat bereikt een record met een gemiddelde prijs van € 1,13 per kilo.

Voor de ronde tomaat wordt het minst geld neergeteld, maar toch liggen de prijzen hoger dan die in dezelfde periode van de afgelopen drie seizoenen en ook 26% hoger dan die van vorige week.

Achter de Midden-Europese teelt werd er dit seizoen vervroegd een punt gezet vanwege de hoge kosten van energie die er noodzakelijk is om de kassen belicht en warm te houden.

Recordprijs voor komkommer...
Voor komkommers werd deze week de hoogste prijs van het seizoen genoteerd. De gemiddelde prijs steeg met 11% in vergelijking met vorige week.

… en courgette
Het Observatorium meldt dat een verminderde aanvoer van courgettes voor recordprijzen zorgt. Courgettes zijn een kwart duurder dan vorige week. Het beperkte aanbod, weinig concurrentie van andere herkomstlanden en een goede vraag vanuit de Europese retail leiden in deze laatste maand van het jaar tot historisch hoge prijzen.

Aubergineprijs plust 45%
Voor aubergines werd ten opzichte van vorige week 45% meer betaald op de veilingen van Almería.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven